AR86098
Složení: List stévie - Stévie - 500g mletý
Klasifikace: Cukr a sladidla
na skladě
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: List stévie - Stévie - 500g mletý
Klasifikace: Cukr a sladidla
Stévie (Stevia rebaudiana) je jedinečná rostlina z Jižní Ameriky, jejíž listy mají intenzivně sladkou chuť. Již stovky let ji pěstují indiáni a obyvatelé Jižní a Střední Ameriky, kteří ji používají nejen ke slazení nápojů a pokrmů, ale také v tradiční medicíně. Stévie si získala popularitu také v Asii a pěstuje se v Thajsku a Číně, ale většinu svých příznivců si získala v Japonsku, kde se používá od 70. let 20. století. V současné době Japonci spotřebují 50 tun sušených listů stévie ročně.
V Evropě zatím stévie není příliš populární, protože Evropská unie povolila používání stévie a jejích extraktů teprve v prosinci 2011, tedy relativně nedávno. Toto rozhodnutí předcházelo mnohaletým výzkumům v oblasti bezpečnosti. Nebylo prokázáno, že by byl toxický a způsoboval vedlejší účinky. Žádné negativní příznaky nebyly pozorovány ani u jihoamerické a japonské populace, která stévii užívá již léta.
Vlastnosti podporující zdraví
Nízký počet kalorií
Svou sladkost způsobuje steviol-glykosidem, jehož sladící schopnost je asi 250-300krát vyšší než u bílého cukru.
Množství stévie, které je potřeba ke slazení nápoje nebo jídla, bude tedy malé a jeho energie se bude blížit nule.
Rostlina sama o sobě má nízkou energii a navíc sladidla v ní obsažená nejsou lidským tělem absorbována.
Nezvyšuje hladinu glukózy v krvi, takže ji mohou konzumovat lidé s diabetem 2. typu
Nezpůsobuje zubní kaz
Nezpůsobuje fermentaci ve střevech jako sacharóza
Nehromadí se v těle
Je odolný vůči vysokým teplotám, takže se dá použít na pečení a vaření
Je odolný a jeho složení a sladkost se časem nemění
Je ekonomický - odhaduje se, že jedna plochá čajová lžička mletých listů odpovídá sladkosti jedné sklenice cukru!
Možné prozdravotní vlastnosti
Lidé v Jižní Americe také používají stévii k léčebným účelům. Současná medicína provádí výzkum jejích předpokládaných vlastností, mezi které patří:
Pozitivní vliv na zpracování
glukózy Podpora udržování normálního krevního tlaku
Podpora
kontroly hmotnosti Prevence
rakoviny APLIKACE
Stévii lze použít v široké škále potravin a produktů. Množství stévie, které chceme použít, by mělo být přizpůsobeno vašim vlastním chuťovým preferencím.
Stévie se přidává do:
jakékoli dezerty
koláče, sušenky a pečivo
ovocné a zeleninové nápoje
káva, kakao, čokoláda, mléko
džemy a želé
ovocné a zeleninové konzervy
zmrzliny a mléčné výrobky
omáčky, náplně, Filling
cereální snídaně
alkohol
Je důležité koupit stévii ve formě sušených a drcených nebo mletých listů. Existuje mnoho sladidel, která obsahují steviol-glykosidy, ale jsou založena na maltodextrinu - typu sacharidu, který poskytuje tolik kalorií jako běžný cukr.
SLOŽENÍ
Sušené listy stévie 100%. Surovina nejvyšší kvality.
VLASTNOSTI ROSTLINY
Stévie je druh vytrvalé rostliny z čeledi Asteraceae, která se skládá z přibližně 240 druhů. Vyskytují se v Jižní a Střední Americe a domorodí obyvatelé je používají již mnoho let. V potravinářském průmyslu se používá stévie rebaudiana, která pochází z Paraguaye a Brazílie. Tato rostlina dorůstá v přirozených podmínkách až do výšky 40-60 cm. Jeho listy jsou 3-5 cm dlouhé a jsou poněkud podobné listům máty. Vyznačují se vysokým obsahem steviol-glykosidů, které jim dodávají intenzivně sladkou chuť.