AR76209
Složení: Kakaový prášek Criollo - 1kg mletý
Klasifikace: Kakao a čokoláda
na skladě
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Kakaový prášek Criollo - 1kg mletý
Klasifikace: Kakao a čokoláda
Kakao – nápoj bohů. Tak tomu říkají obyvatelé Latinské Ameriky, domova kakaa. Když známe nutriční hodnoty a účinky tohoto fantastického nápoje, nelze s nimi nesouhlasit. Kakao je bohaté na hořčík, antioxidanty a bioaktivní sloučeniny, které mají pozitivní vliv na náladu a dodávají energii.
V surových kakaových bobech je vědecky známo až 380 chemických sloučenin a několik z nich má psychoaktivní účinky. V surovém stavu jsou kakaové boby nepoživatelné, protože toto množství polyfenolů je činí extrémně hořkými a nepoživatelnými. Z tohoto důvodu jsou boby podrobeny tepelnému zpracování, které snižuje obsah polyfenolů na 10 % a činí je jedlými nebo použitelnými pro další zpracování.
Criollo je nejcennější odrůdou kakaových bobů. Tato zrna se vyznačují plnou chutí a bohatým aroma. Používají se k výrobě čokoládových výrobků nejvyšší kvality.
Vlastnosti podporující zdraví
Kakao dodává energii díky přítomnosti theobrominu. Jedná se o sloučeninu ze skupiny purinových alkaloidů, která rozšiřuje cévy, zvyšuje krevní tlak a stimuluje srdeční činnost. Kakaová injekce energie je určitě jemnější než ta po kávě, ale je také velmi příjemná. To je způsobeno kombinací theobrominu s dalšími sloučeninami uvedenými níže.
Kakao zlepšuje náladu ovlivněním uvolňování beta-endorfinů v našem mozku – opioidních peptidů, které zvyšují pocity potěšení a zlepšují náladu. Umožňují stát se závislými na čokoládě.
Zajímavé je, že kakao je také bohatým zdrojem fenyletylaminu – molekuly, která se přirozeně vyskytuje v našem mozku a ovlivňuje pocit štěstí, což způsobuje stav podobný zamilovanosti. Bohužel, když pochází z potravy, málokdy se dostane do mozku, protože se ve střevech rozkládá enzymem MAO-B.
Kakao poskytuje velké množství hořčíku – 1 polévková lžíce kakaa představuje asi 60 mg hořčíku, což je 20 % denní potřeby dospělého člověka pro tuto složku. To je naše oblíbená výmluva, proč konzumovat hodně kakaa a čokolády (ale jen té tmavé, protože mléčná obsahuje málo kakaa a bílá vůbec).
Flavonoidy obsažené v kakau mají silné antioxidační vlastnosti, čímž inhibují stárnutí buněk a tím i celého těla.
SLOŽENÍ
Kakao odrůda criollo, sušené, mleté 100%. Surovina nejvyšší kvality!
Kakao není alkalizováno.
Nutriční hodnoty na 100 g produktu:
Energetická hodnota je 450 kcal / 100 g
Sacharidy 50,4 g
- včetně cukrů 2,8 g
Tuk 13,1 g
- včetně nasycených mastných kyselin 7,06 g
Bílkoviny 26,4 g
Železo 16,2 mg
Hořčík 524,5 mg
Vápník 154,9 mg
Fosfor 888,4 mg
SPOLUPRÁCE
Kakao se skvěle hodí ke kávě, chilli, mace, koření a kokosu.
CHARAKTERISTIKA ROSTLINY
Kakaovník (Theobroma cacao) patří do čeledi Malvaceae. Přirozeně se vyskytuje v tropických pralesích Jižní a Střední Ameriky. Preferuje horké podnebí. Roste na úrodných půdách, na vlhkých a stinných místech. Je široce pěstován a v současné době se jeho největší plodiny pěstují v Africe.
Kakaovník může být strom vysoký až 15 m nebo keř vysoký až 5 m. Je pokryta tenkou hnědou kůrkou. Jeho listy jsou velké, tenké a lesklé, s podlouhlým tvarem. Jsou dlouhé 30 cm. Květy jsou malé a bíložluté, s fialovými prvky. Kakaové plody se nazývají boby. Jsou obklopeny silnou tvrdou skořápkou a obsahují uvnitř 20 až 60 semen, která tvoří kakao.
Ve španělštině criollo znamená místního původu. Kakao Criollo je velmi kvalitní a vzácná rostlina. Venezuela je největším producentem Criollo, i když výnosy této rostliny nejsou vůbec vysoké. Criollo představuje pouze 3 % světové úrody kakaa. Je to velmi drahé. Odhaduje se, že z posledních čistých exemplářů stromů Criollo zůstalo jen několik. Semena Criollo mají mírně načervenalou barvu, jsou bez hořkosti a jejich chuť je kombinací karamelu, ořechů, vanilky a tabáku.