AR80463
Složení: Římský kmín - Cuminum cyminum - 100g celých
Klasifikace: Koření
na skladě (>5 ks)
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Římský kmín - Cuminum cyminum - 100g celých
Klasifikace: Koření
Římský kmín, známý také jako kmín, je koření, které je charakteristické zejména pro Indii, severní Afriku a Střední východ. V těchto oblastech je obtížné najít jídlo, které není ochuceno kmínem, ať už celým nebo mletým. Jeho neobvyklá vůně skvěle doplňuje chuť a vůni masových a vegetariánských pokrmů, pečiva, polévek, falafelů, koláčů a hummusu. V Indii se také používá k přípravě lahodného nápoje zvaného jeera water – je to odvar z kmínu konzumovaný pro zlepšení trávení nebo jednoduše jako aromatický čaj. K jeho přípravě stačí pár minut vařit lžičku semínek v malém hrnci s vodou. Semena lze nalít a několikrát vařit, dokud vývar nezbledne. Voda Jeera chutná skvěle jak bez přísad, tak s nádechem medu.
Jak chutná kmín?
Tato semena mají zemitě sladkou vůni a hořkou, ale osvěžující chuť. Po upražení se stávají křehčími a vydávají příjemnou vůni, typickou pro pražená semínka nebo ořechy. Vůně pokrmů s přídavkem kmínu získává orientální hloubku. Není však třeba to přehánět, protože jeho přebytek v pokrmu působí odpudivě.
Římský kmín - jak se přihlásit?
Pokud chcete použít semínka celá, je nejlepší je přidat ke sklovité cibuli a nechat je smažit, než vše rozmixujete. Můžete je také smažit na suché pánvi po dobu 30 sekund. Pokud potřebujete mletý kmín, je dobré ho těsně před použitím rozemlít v mlýnku (na kávu) a použít čerstvý. Zbývající množství je nejlepší uchovávat v čisté, těsně uzavřené skleněné nádobě.
Římský kmín – do čeho se může přidávat?
masová a veganská jídla
kari
hummus
falafel
čočka a cizrna
chlebová pasta
koláče
Palačinky
papadamy
samosas
polévky
Saláty
zelí a bigos
na pečení chleba
na čaj
Římský kmín - trocha historie
Původ této rostliny je nejasný, protože se dnes ve volné přírodě nevyskytuje. Je však známo, že se pěstovala ve starověké Indii, Egyptě, Řecku a Římě.
Římský kmín působil jako koření, lék a kosmetika. Egypťané je také používali k mumiifikaci mrtvol. I když byly vysoce ceněny, symbolizovaly nepříliš pozitivní vlastnosti, jmenovitě chamtivost a lakotu. Z tohoto důvodu byl bývalý římský císař – Marcus Aurelius – přezdíván Cuminus.
Hlavní zdraví prospěšnou vlastností kmínu, kterou chválili již starověcí vědci, byl její pozitivní vliv na trávení. Kmín byl považován za nejlepší koření pro zvýšení chuti k jídlu, odstranění zažívacích potíží a nadýmání mezi všemi v té době známými. To ale není vše. Používá se k léčbě ... bledá tvář a používá se také k koupelím ke zmírnění bolesti svalů.
Trochu severně od Evropy, v keltských zemích, měla římská semena kmínu zcela jiný symbolický význam. Věřily, že pomáhají zůstat věrné, a tak ženy dávaly svým manželům víno a chléb s přídavkem těchto semen, když šli na výlet nebo do války. Kmín měl také pomáhat uchovávat zboží, a tak bohatí dávali jeho semena do různých předmětů ve svých domovech, aby je ochránili před krádeží.
Ještě další význam měl římský kmín v bývalé Germánii, kde se věřilo, že vyvolává lesní duchy. Z tohoto důvodu se ti, kteří žili v blízkosti lesů, vyhýbali římským kmínovým semínkům ve své kuchyni ze strachu z nezvaných hostů.
SLOŽENÍ
Římský kmín - 100% celá semena. Surovina nejvyšší kvality!
KONTRAINDIKACE
Přecitlivělost na rostlinu.
CHARAKTERISTIKA ROSTLIN
římský kmín (Cuminum cyminum) je jednoletá rostlina z čeledi celerovitých (Apiaceae). Dnes se hojně pěstuje v tropických zemích. Dosahuje výšky 30-50 cm. Tvoří rozvětvený stonek pokrytý dlouhými nitkovitými listy podobnými koprovým listům. Na vrcholcích výhonků vytváří malé, růžové květy shromážděné v květenství ve tvaru deštníku typickém pro celer. Na jejich místě se objevují sáčky s aromatickými semeny.