AR76231
Složení: Luční kmín - Carum carvi - 100g celých
Klasifikace: Koření
na skladě
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Luční kmín - Carum carvi - 100g celých
Klasifikace: Koření
Kmín (Carum carvi) je koření s výraznou vůní, kterou nelze přehlédnout. Někomu se to líbí, jinému se to nelíbí. Kmín je jedním z nejdéle pěstovaných koření. V některých zemích se jeho listy používají také čerstvé nebo sušené jako bylina a koření a kořeny se připravují a konzumují jako koření pro petržel nebo mrkev. Kmín je přítomen v tradiční islandské, skandinávské a německé kuchyni, stejně jako v balkánské a blízkovýchodní kuchyni.
Zdravotní vlastnosti:
kmín má pozitivní vliv na trávicí trakt. Když se přidá do jídla, usnadňuje jejich trávení a při žvýkání nebo ve formě čaje pomůže zvýšit chuť k jídlu a zmírnit plynatost, zažívací potíže a pálení žáhy. Může být také použit v případě koliky u malých dětí, stejně jako při bolestivé menstruaci.
SLOŽENÍ
Kmínová semínka - 100% celá semena. Surovina nejvyšší kvality!
APLIKACE
kmín voní mírně, trochu sladce, trochu ořechově. Je specifický v chuti. Zanechává ústa svěží, takže v minulosti se žvýkaly, aby se osvěžil dech. Kmín by měl být přidán do jídla na konci vaření, protože dlouhé vaření uvolňuje hořkou chuť.
Kmín se hodí k polévkám, zejména ke zelné polévce, hrachové polévce, bramborové a houbové polévce. Hodí se k pokrmům na bázi fazolí, čočky a brambor. Je vynikajícím doplňkem k pečení chleba, rohlíků, placiček, krekrů a sucharů. Vyplatí se přidat do domácích paštik a klobás. Je vhodný i pro pečené maso a drůbež, zejména tučné, tedy vepřové, husí a kachní maso.
Kmín lze úspěšně použít v zeleninových pokrmech a lze jej přidat i do těstovin, kroup, rýže a omelet. Někteří ho používají k ochucení sušenek a pečených jablek.
Méně často se kmín používá jako doplněk k tradičním sýrům a k ochucení lihovin.
Pro zmírnění zažívacích potíží stojí za to připravit si nálev z kmínu. Za tímto účelem rozdrťte nebo rozdrťte 1 čajovou lžičku semen, zalijte vroucí vodou a vařte 10-15 minut.
CHARAKTERISTIKA ROSTLIN
Ploštičník patří do čeledi celerovitých a je běžný v mnoha zemích Evropy, Afriky a Asie. Dosahuje výšky až 1 m. Vytváří drobné bílé nebo růžové květy, které se shromažďují v deštnících na vrcholcích vysoce rozvětvených stonků. Jeho listy mají zpeřený tvar. Plody tvoří štěrbinu složenou ze dvou nažek dlouhých 4-6 mm se semeny. Sklízejí se koncem léta.