Kajenský pepř - Fructus capsici - 100g mletý

AR76662

Složení: Kajenský pepř - Fructus capsici - 100g mletý
Klasifikace: Pepř

↓ Více informací ↓

na skladě (>5 ks)

151 Kč

Více informací

Složení: Kajenský pepř - Fructus capsici - 100g mletý
Klasifikace: Pepř

Kajenský pepř - co to je?
Kajenský pepř, na rozdíl od svého názvu, nepochází z rodiny pepřů, ale je vyroben z pálivých papriček (Capsicum annum) odrůdy kajenský pepř. Cayenne je hlavním městem Francouzské Guyany, země v Jižní Americe, odkud tato odrůda pepře pravděpodobně pochází.

K výrobě kajenského pepře se vybírají malé, zralé červené nebo žluté feferonky, které se poté suší a melou. Hotové koření má intenzivní červenou barvu a prodává se také pod názvem turecký nebo guinejský pepř.

Tradiční použití kajenského pepře v medicíně sahá mnoho staletí zpět. V dávných dobách ho Číňané a Mexičané používali ke zlepšení krevního oběhu, zahřátí a pročištění těla a urychlení trávení. Používala se k léčbě horečky, revmatismu, dokonce i tuberkulózy a různých typů rakoviny.

Přínosy pro zdraví:

Kajenský pepř, stejně jako každé pálivé koření, zabraňuje množení bakterií, virů a plísní a také je zabíjí. Z tohoto důvodu při cestování do tropických zemí stojí za to jíst kořeněná jídla.
Kajenský pepř zvyšuje termogenezi těla, což může být užitečné při hubnutí.
Diaforetický účinek tohoto koření podporuje obranné procesy těla proti infekcím a nachlazení.
Kajenský pepř intenzivně stimuluje trávení a stimuluje pohyby střev. Konzumace velkého množství tohoto koření s jídlem navíc zvyšuje pocit sytosti.
V tropických zemích je tento pepř velmi oblíbený, protože jeho poceníč pomáhá ochlazovat tělo.

JAK POUŽÍVAT?
Kajenský pepř je velmi pikantní, štiplavý a velmi teplý. V mexické kuchyni se používá téměř v každém pokrmu. Může být přidán do masa, ryb, drůbeže a mořských plodů. Hodí se do polévek, zeleniny a luštěninových pokrmů. Je dobrým doplňkem do těst, dušených pokrmů, pálivých omáček a sýrů. Hodí se k bramborám a vejcím. Dokonale zvýrazní chuť čokolády a čokoládových dezertů. Hodí se také k teplým sladkým pokrmům a Latinoameričané ho dokonce přidávají do ovocných salátů.


VLASTNOSTI ROSTLINY
Capsicum annum je rostlina příbuzná bramborám a rajčatům. Jeho původní areál je Jižní a Střední Amerika. Dnes se feferonky pěstují po celém světě jako zelenina a koření, zejména v tropických oblastech Indie a východní Afriky, Mexika a Spojených států.

Informácie k bylinám

Pro více informací o použití v tradiční přírodní medicíně Vás musíme odkázat na herbáře nebo externí zdroje na Internetu nebo v literatuře. Před použitím se poraďte s herbalistou. Podle aktuálně platného nařízení Evropské komise č.1924/2006 není možné u produktů uvádět žádná nepovolená zdravotní nebo výživová tvrzení, které nebyly schváleny Evropskou komisí nebo Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Zdravotní tvrzení znamená výrok, který naznačuje nebo vyvolává dojem, že se jedná o léčebné účinky na lidský organismus. Tento produkt je uveden na trh v ČR jako rostlinný výtažek a surovina k dalšímu zpracování. Nemá schválené diagnostické ani léčivé účinky a nejedná se o lék. Ukládejte mimo dosah dětí. Uchovejte v chladu, suchu a temnu. Minimální trvanlivost je vyznačena na obalu.

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

30 dalších produktů ve stejné kategorii: