AR85304
Složení: Yzop lékařský - 100g nasekaný
Klasifikace: Byliny
na skladě (>5 ks)
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Yzop lékařský - 100g nasekaný
Klasifikace: Byliny
Yzop lékařský (Hyssopus officinalis) je aromatická bylina, která je známá již od starověku - Hippokrates ji klasifikoval jako léčivou expektoranační rostlinu. Yzop se tradičně používá k léčbě plicních onemocnění. Byla také ceněna pro svůj pozitivní vliv na trávicí trakt, antibakteriální vlastnosti a příjemnou vůni.
Zajímavé je, že čerstvé listy a květy yzopu navlhčené vodou lze použít jako obklady na zklidnění ran, modřin, odřenin a popálenin. Čistou bylinu lze aplikovat přímo na kůži nebo mezi vrstvy gázy.
Vlastnosti podporující zdraví:
Yzop podporuje imunitní systém těla a pomáhá v boji proti infekcím a infekcím.
Má pozitivní vliv na trávicí trakt, pomáhá zmírňovat zažívací potíže, jako je pálení žáhy a plynatost.
Přispívá k udržení správného a pravidelného menstruačního cyklu a zmírňuje bolesti, které menstruaci doprovázejí.
APLIKACE
Yzop jako koření
Yzop se používá nejen v přírodní medicíně, ale také ke kulinářským účelům a v parfémovém průmyslu. Pěstuje se také pro okrasné účely. Listy yzopu mají mátovou vůni a štiplavou hořkou chuť, zatímco jeho květy chuti a vůni připomínají anýz, takže jej mohou nahradit v receptech, čerstvých i sušených. Bílé květy jsou chuťově nejjemnější. Yzop by měl být pečlivě ochucený, protože je velmi intenzivní a může dominovat v jídle. Stačí použít 2-3 listy nebo květy. Yzop je vhodný do salátů, luštěninových polévek a houbových pokrmů. Dodá výraznou chuť domácím dušeným masům, paštikám a klobásám, stejně jako pikantním omáčkám. Hodí se také k drůbeži. Do ovocných zavařenin stojí za to přidat trochu yzopu. Yzop je také skvělým doplňkem alkoholu. Používá se k výrobě hořkých likérů z Chartreuse, tinktur, bylinných vodek a vermutových vín. Zkuste přidat yzop do svých nápojů a domácích lihovin.
DÁVKOVÁNÍ A POUŽITÍ
Yzop - čaj (řezaná bylina):
1-2 čajové lžičky yzopu zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut odležet. Můžete trochu osladit. Pijte sklenici 2-3krát denně.
K mytí ran lze použít chlazený odvar ze sušené byliny vařené 20 minut.
Prášek:
Nalijte půl čajové lžičky prášku horkou vodou a po vychladnutí ji vypijte spolu se sedimentem.
Kulinářské:
Přidejte malé množství do jídla nebo alkoholu.
KONTRAINDIKACE
Hysop by neměl být používán během těhotenství a kojení!
CHARAKTERISTIKA ROSTLIN
Yzop je malý polokeř z čeledi Lamiaceae, obvykle vysoký asi 20-30 cm, ale existují i exempláře mnohem vyšší. Roste s úzkými kopinatými listy a na vrcholcích stonků vytváří malé bílé, modré, růžové nebo fialové květy. Surovinou používanou v bylinkářství a v kuchyni jsou jeho listy a květy. Yzop pochází z oblastí jižní a střední Evropy, severní Afriky, západní Asie a Kavkazu. Rozšířil se i mimo tyto oblasti a nyní se vyskytuje také v Severní Americe.