AR86470
Složení: Oddenek kurkumy - Curcuma longa - 100g mletý
Klasifikace: Byliny
na skladě
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Oddenek kurkumy - Curcuma longa - 100g mletý
Klasifikace: Byliny
Kurkuma (Curcuma longa) je také známá jako kurkuma, kurkuma Zohara nebo indický šafrán. Jedná se o intenzivní žluté koření s hořkou chutí, které je v jihovýchodní Asii známé již od starověku. Dodnes je hojně využíván v kuchyni, v tradiční i moderní medicíně, stejně jako přírodní barvivo, kterému byl přiřazen symbol E100.
Kurkuma je předmětem mnoha vědeckých studií. Již dlouho je pozorováno, že Indové, kteří jej pravidelně konzumují, zřídka onemocní rakovinou a navíc se vyznačují nejnižším výskytem Alzheimerovy choroby na světě.
Health Properties
Kurkuma je bohatá na kurkuminoidy - silné bioaktivní látky, u kterých bylo prokázáno, že mají mnoho cenných vlastností. Nejdůležitějším z nich je kurkumin, který je zodpovědný za žlutou barvu kurkumy.
Pravidelná konzumace kurkumy:
Je dokonalým doplňkem ochranné stravy proti mutacím a při vystavení karcinogenům zlepšuje fungování trávicího systému stimulací vylučování žluči a trávicích šťáv, pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, čímž snižuje riziko srdečních onemocnění, má ochranný účinek na nervový systém a může zabránit rozvoji neurodegenerativních onemocnění. Výhody kurkumy mohou pociťovat lidé trpící zažívacími problémy a gastrointestinálními chorobami, jako je dyspepsie, syndrom dráždivého tračníku, ulcerózní kolitida a Crohnova choroba. Za zvážení stojí také zařazení kurkumy do jídelníčku starších lidí, Alzheimerovy choroby, ale i lidí se sklonem k depresím a duševním problémům. Lidé s abnormálním cholesterolem a srdečními chorobami by měli konzumovat kurkumu.
SLOŽENÍ
100% sušený oddenek. Surovina nejvyšší kvality.
NÁVOD K POUŽITÍ
Kurkuma je velmi častým doplňkem pokrmů na Dálném a Středním východě. Je součástí směsi kari koření a používá se v kari pokrmech. Lze ji úspěšně použít i ve slovenských a evropských pokrmech.
Kurkuma je vhodná do polévek, omáček a všech druhů masa. Skvěle se hodí k rybám a eliminuje jejich charakteristický zápach. Kurkumu je vhodné přidávat do rýže, kaše, zeleniny, čočky a dalších luštěnin. Hodí se také ke kaším, palačinkám a dalším sladkým pokrmům. Kurkuma dodá každému pokrmu krásnou, teplou, nažloutlou barvu, kterou lze použít při pečení chleba, koláčů a pečiva, stejně jako do náplní, například do ruských knedlíků. Může být také přidán do jogurtu, majonézy a hořčice a může být dokonce posypán na sendviče. Kurkuma ideální s kořením, jako je zázvor, koriandr, kmín, skořice, kardamom, česnek, pepř a paprika.
Celý oddenek si zachovává chuť a vůni koření po delší dobu. Můžete ji přidat do hrnce jako celek, ale nejlépe ji namlete těsně před použitím. Kurkuma by měla být v kuchyni používána opatrně, protože její nadbytek může v potravinách způsobit hořkou chuť. Optimální dávka pro malou misku je čtvrt čajové lžičky a pro větší můžete přidat půl čajové lžičky.
Kurkuma může být použita k podpoře zdraví jako denní doplněk. Za tímto účelem se denně konzumuje půl až celá čajová lžička kurkumy. Musí být kombinován s vydatnou špetkou pepře nebo sladké nebo pálivé papriky a lžičkou olivového oleje.
SYNERGIA
Koření a olivový olej zvyšují vstřebávání kurkumových bioaktivních složek až 2 000krát.
CHARAKTERISTIKA ROSTLIN
Kurkuma se získává z oddenků Curcuma longa, asijské trvalky patřící do čeledi zázvorovitých. Vyskytuje se především v subtropickém podnebí, a proto se většina plodin vyskytuje v jihovýchodní Asii, tj. v Indii, na Srí Lance, v Číně, na Jávě, na Tchaj-wanu, v Indonésii, Thajsku a na Filipínách. Vyskytuje se také v Peru a Austrálii. Oddenek kurkumy je 2,5 až 7 cm dlouhý a 2,5 cm v průměru. Oddenek je obklopen silnou, zlatohnědou slupkou a uvnitř je intenzivně oranžový. Po sklizni se oddenek suší a prodává celý nebo v mleté formě. Kurkuma dorůstá délky až 1 m. Má rovnou, nerozvětvenou stopku, na které rostou bílo-růžové květy. Stonek je obklopen dlouhými, půlmetrovými listy.