AR76224
Složení: Kardamom plod se slupkou - Elettaria cardamomum - 50g celých
Klasifikace: Koření
na skladě (>5 ks)
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Kardamom plod se slupkou - Elettaria cardamomum - 50g celých
Klasifikace: Koření
Kardamom je jedním z nejstarších koření na světě. Počátky jeho použití v kuchyni sahají 4000 let zpět. Pochází z jižní Indie, kde se hojně pěstuje dodnes, ale největší plantáže má v Guatemale. Je ceněn pro své jedinečné aroma kombinující intenzivní, mléčnou sladkost s lehce pikantním kořením.
Za zmínku stojí, že v naší nabídce najdete dva druhy mletého kardamomu: mleté celé ovoce, tedy semínka se zelenou slupkou, a pouze mletá semena. Obě verze se mírně liší chutí a vůní, proto doporučujeme vyzkoušet obě a vybrat si :) Pokud zvolíte celá zrna kardamomu, doporučujeme je namlít těsně před použitím. Můžete je také přidat celé, například do kávy, ale je lepší je volit, protože náhodné kousnutí není nejpříjemnější dobrodružství.
APLIKACE
Kardamom je jedním z předních koření v asijské kuchyni, zejména indické, ale i blízkovýchodní. Hodí se tedy ke kari, rýžovým pokrmům a polévkám z kokosového mléka. Určitě ochutnejte kávu s jejím přídavkem nebo si připravte tradiční indický chai.
Kardamom dokonale zvýrazní chuť dýňové polévky a dalších krémových polévek. Dodává nádhernou vůni palačinkám a omeletám. Díky své sladkosti se hodí k pečivu. Bez něj se bez něj neobejde žádný perník a na své si přijdou i klasičtější koláče, jako jsou cupcakes nebo cheesecaky.
Nezapomeňte, že alkohol můžete dochutit i silným kořením nebo obilovinami ;) Stačí dát lžičku semínek kardamomu do sklenice, nalít sklenici vodky, přišroubovat víko a dát na týden do lednice nebo mrazáku. Účinek bude přinejmenším zajímavý!
Na závěr důležitá rada – nepřehánějte to s kardamomem! Jeho nadbytek v pokrmu může způsobit dlouhodobé trauma tomuto koření (vím ze zkušenosti).
SLOŽENÍ
Semena kardamomu, 100% neloupaná.
JAK POUŽÍVAT
Kardamom ve skořápce je nejlepší způsob, jak jej skladovat. V této podobě si zachovává svou chuť a vůni několik let.
Semena kardamomu se obvykle před použitím nebo mletím vyjmou ze skořápky. Vyznačují se mimořádně bohatým aroma. Voní intenzivně, sladce, chutnají kořeněně a lehce kořeněně. Po kousnutí zanechávají na jazyku pocit svěžesti.
Loupaná semena lze přidat celá nebo rozemletá do mnoha pokrmů, nejen do orientálních. Kardamom je vhodný ke slaným, kořeněným i sladkým pokrmům. Skvěle se hodí k rýžovým a kari pokrmům, stejně jako k ovesným vločkám nebo sladkým krupicím. Přidává se také do masa a ryb. Nepřehánějte to s množstvím, přebytečný kardamom může zkazit chuť pokrmu. Stačí 2 až 5 zrn.
Stojí za to přidat ho do kávy a čaje a dokonce i do domácích alkoholů, abyste jim dodali bohatší aroma. Kardamom lze pít také jako nálev bez jakýchkoli přísad nebo s přídavkem zázvoru, medu a koření.
Při vaření se také používá uzavřená skořápka se semeny. Voní mnohem méně intenzivně než semena a dodává pokrmu mírně hořký nádech. Kardamom v této formě se přidává do polévek, dušených pokrmů a pečení. Skořápky můžete také rozdrtit se semínky, přidat je do vroucí vody a několik minut vařit, abyste získali hřejivý nálev.
<br />CHARAKTERISTIKA ROSTLINY
Kardamom je trvalka z čeledi zázvorovitých, jejíž stonky dorůstají do výšky 2-5 m. Kořeny kardamomu tvoří hlízovité oddenky, jeho květy jsou zelené s bílou špičkou a fialovými žilkami. Semena kardamomu se nacházejí v luscích, které klíčí ze stonků na úrovni země.
Kardamom je jedním z nejstarších koření na světě. Pochází z jižní Indie a Srí Lanky. Je to bylina, která roste divoce v lesích a pěstuje se na polích po celé Indii, jižní Asii, Indonésii a Guatemale. Jeho pěstování je drahé a časově náročné, proto je cena vysoká. Kardamom dozrává tři roky. Poté nese ovoce po dobu 10-15 let. Lusky se zralými plody kardamomu se sklízejí v období sucha, tedy na našem podzimu, a suší se celé na slunci nebo v sušičkách.