Šafrán setý - Crocus sativus - 10g

AR29054

Složení: Krokus setý - 10g
Klasifikace: Koření

↓ Více informací ↓

na skladě

1 599 Kč

Více informací

Složení: Krokus setý - 10g
Klasifikace: Koření


Šafrán je nejdražší koření na světě, které se získává z květu (Crocus sativus). Kvalitní šafrán má intenzivní oranžovo-červenou barvu a není příliš drcený. Vysoká křehkost šafránu ukazuje, že je přestárlý. Vlákna skutečného šafránu, když jsou umístěna do horké vody, by mu měla obarvit zlatou barvu, zachovat si vlastní barvu a strukturu a mírně zvětšit jeho objem.

Vysoká cena šafránu je způsobena několika faktory. Jedinou částí rostliny, která tvoří pepř, jsou malé květní sloupce. Sklízejí se ručně a ke sběru komerčního množství je zapotřebí obrovské množství květin. Odhaduje se, že půl kila šafránu se pohybuje od 50 do 75 tisíc květů. Zabírají plochu rovnající se fotbalovému hřišti. A co víc, kvetou ve stejnou dobu a doba květu je krátká. Z tohoto důvodu tisíce lidí zaměstnaných na plantážích pracují ve dne v noci během 1-2 týdnů, kdy kvetou. Po sklizni musí být řádně vysušeny a zajistit, aby nebyly ani příliš vlhké, ani příliš křehké.

Vlastnosti podporující

zdraví Šafrán obsahuje více než 150 bioaktivních sloučenin. Nejdůležitější z nich jsou crocin a safranol.

Sloučeniny obsažené v šafránu:

Mají příznivý vliv na nervový systém a náladu, zmírňují příznaky deprese a PMS
Vykazují antioxidační aktivitu
Podporují správnou regulaci cholesterolu
Mají pozitivní vliv na fungování oka a zrakového procesu

SLOŽENÍ:
Šafrán 100%. Surovina nejvyšší kvality.

KULINÁŘSKÉ POUŽITÍ
Vůně šafránu je definována jako kombinace vůně medu a sena. Chuť je hořká a štiplavá, takže k chuti pokrmu stačí malá špetka.

Šafrán je oblíbený v asijské, severoafrické a středomořské kuchyni. Hodí se ke slaným i sladkým pokrmům. Používá se především pro rýžové pokrmy, tedy pro paellu, pilaf a biryani, dále pro polévky, maso, ryby a mořské plody, kari a pečivo. Angličané a Švédové ho přidávají do chleba, koláčů a koláčů s ořechy a rozinkami, Francouzi do rýžové polévky a Maročané do tajiny. Šafrán je také přítomen ve všech druzích sladkostí a dezertů, některých alkoholických a kávových nápojích v arabském světě.

Kontraindikace
Těhotné a kojící ženy by neměly konzumovat šafrán.

VLASTNOSTI ROSTLIN
První zmínky o pěstování se objevily v Řecku a Persii před několika tisíci lety a později se vyvinul v Indii. Čína a Evropa. V současné době jsou hlavními producenty šafránu Írán (více než polovina světové produkce), Španělsko, Indie, Řecko, Ázerbájdžán, Maroko a Itálie. Rostlina dosahuje výšky až 15 cm. Má několik úzkých okvětních lístků a nese krásné fialové květy. Kvetou na jaře nebo v říjnu asi 2 týdny.

Informácie k bylinám

Pro více informací o použití v tradiční přírodní medicíně Vás musíme odkázat na herbáře nebo externí zdroje na Internetu nebo v literatuře. Před použitím se poraďte s herbalistou. Podle aktuálně platného nařízení Evropské komise č.1924/2006 není možné u produktů uvádět žádná nepovolená zdravotní nebo výživová tvrzení, které nebyly schváleny Evropskou komisí nebo Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Zdravotní tvrzení znamená výrok, který naznačuje nebo vyvolává dojem, že se jedná o léčebné účinky na lidský organismus. Tento produkt je uveden na trh v ČR jako rostlinný výtažek a surovina k dalšímu zpracování. Nemá schválené diagnostické ani léčivé účinky a nejedná se o lék. Ukládejte mimo dosah dětí. Uchovejte v chladu, suchu a temnu. Minimální trvanlivost je vyznačena na obalu.

30 dalších produktů ve stejné kategorii: