AR29054
Složení: Krokus setý - 10g
Klasifikace: Koření
na skladě
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Krokus setý - 10g
Klasifikace: Koření
Šafrán je nejdražší koření na světě, které se získává z květu (Crocus sativus). Kvalitní šafrán má intenzivní oranžovo-červenou barvu a není příliš drcený. Vysoká křehkost šafránu ukazuje, že je přestárlý. Vlákna skutečného šafránu, když jsou umístěna do horké vody, by mu měla obarvit zlatou barvu, zachovat si vlastní barvu a strukturu a mírně zvětšit jeho objem.
Vysoká cena šafránu je způsobena několika faktory. Jedinou částí rostliny, která tvoří pepř, jsou malé květní sloupce. Sklízejí se ručně a ke sběru komerčního množství je zapotřebí obrovské množství květin. Odhaduje se, že půl kila šafránu se pohybuje od 50 do 75 tisíc květů. Zabírají plochu rovnající se fotbalovému hřišti. A co víc, kvetou ve stejnou dobu a doba květu je krátká. Z tohoto důvodu tisíce lidí zaměstnaných na plantážích pracují ve dne v noci během 1-2 týdnů, kdy kvetou. Po sklizni musí být řádně vysušeny a zajistit, aby nebyly ani příliš vlhké, ani příliš křehké.
Vlastnosti podporující
zdraví Šafrán obsahuje více než 150 bioaktivních sloučenin. Nejdůležitější z nich jsou crocin a safranol.
Sloučeniny obsažené v šafránu:
Mají příznivý vliv na nervový systém a náladu, zmírňují příznaky deprese a PMS
Vykazují antioxidační aktivitu
Podporují správnou regulaci cholesterolu
Mají pozitivní vliv na fungování oka a zrakového procesu
SLOŽENÍ:
Šafrán 100%. Surovina nejvyšší kvality.
KULINÁŘSKÉ POUŽITÍ
Vůně šafránu je definována jako kombinace vůně medu a sena. Chuť je hořká a štiplavá, takže k chuti pokrmu stačí malá špetka.
Šafrán je oblíbený v asijské, severoafrické a středomořské kuchyni. Hodí se ke slaným i sladkým pokrmům. Používá se především pro rýžové pokrmy, tedy pro paellu, pilaf a biryani, dále pro polévky, maso, ryby a mořské plody, kari a pečivo. Angličané a Švédové ho přidávají do chleba, koláčů a koláčů s ořechy a rozinkami, Francouzi do rýžové polévky a Maročané do tajiny. Šafrán je také přítomen ve všech druzích sladkostí a dezertů, některých alkoholických a kávových nápojích v arabském světě.
Kontraindikace
Těhotné a kojící ženy by neměly konzumovat šafrán.
VLASTNOSTI ROSTLIN
První zmínky o pěstování se objevily v Řecku a Persii před několika tisíci lety a později se vyvinul v Indii. Čína a Evropa. V současné době jsou hlavními producenty šafránu Írán (více než polovina světové produkce), Španělsko, Indie, Řecko, Ázerbájdžán, Maroko a Itálie. Rostlina dosahuje výšky až 15 cm. Má několik úzkých okvětních lístků a nese krásné fialové květy. Kvetou na jaře nebo v říjnu asi 2 týdny.