AR99321
Složení: Celerová semínka - Seminis Apii graveolentis - 100g nasekaných
Klasifikace: Očista a hubnutí
na skladě (>5 ks)
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Celerová semena - Seminis Apii graveolentis - 100g
Klasifikace: Očista a hubnutí
Semena celeru se používají jako koření a jako surovina ve fytoterapii. Oceňují jejich charakteristickou sladkou vůni, za kterou vděčí esenciálním olejům. Tyto oleje se používají v parfumerii a farmaceutickém průmyslu. Účinné látky, které obsahují, mají pozitivní vliv na trávicí systém, stav kloubů a náladu.
Celer se pěstuje již více než 2000 let, a to především díky svým kořenům a listům. Semena celeru a jejich vlastnosti jsou na Dálném východě dobře známé. Ájurvédská medicína je používá při nachlazení a chřipce, zadržování vody, zažívacích potížích, onemocněních jater a revmatických bolestech.
Health Properties
Bioaktivní sloučeniny obsažené v celerových semenech zahrnují flavonoidy, kumariny, éterické oleje a kyselinu linolenovou ze skupiny n-6.
Aktivní sloučeniny celerového semene podporují fungování trávicího systému stimulací sekrece žaludečních, pankreatických a střevních šťáv. Nálev z celerových semínek zlepšuje trávicí procesy a střevní funkce a přináší úlevu v případě zažívacích potíží, nadýmání a pálení žáhy.
V tradiční medicíně jsou celerová semínka podpůrná v boji proti bolestem kloubů způsobeným zánětem nebo hromaděním sloučenin močoviny v kloubním pouzdru.
Složky obsažené v celerových semínkách mají také mírný zklidňující účinek. Blahodárně působí na nervový systém a náladu. Mohou také snížit krevní tlak.
SLOŽENÍ
100% celerové semínko (Seminis Apii graveolentis). Surovina nejvyšší kvality.
DÁVKOVÁNÍ A NÁVOD K POUŽITÍ
Celerový čaj:
odvar
1 polévková lžíce semínek, nejlépe rozdrcených, zalijte sklenicí vroucí vody a vařte v páře po dobu 30 minut pod pokličkou. Pijte 2krát denně.
vaření
Nalijte 1 nebo 2 polévkové lžíce semínek do malé nádoby s vroucí vodou a vařte na mírném ohni několik minut. Vodu lze dolít a znovu převařit. Pijte vždy teplé.
Další použití:
cook
Celerová semínka se vyplatí použít v kuchyni. Vnášejí do vaření sladkost a zjemňují hořkou dochuť. Mohou být přidány do polévek a vývarů, omáček, dušených pokrmů a masových pokrmů, zejména na bázi hovězího nebo kuřecího masa. Jsou zajímavým doplňkem domácího chleba, klobás a klobás. Mletá semena lze použít jako koření do rajčatové šťávy nebo do Maryina krvavého nápoje. V severní Indii jsou celerová semínka oblíbenou přísadou do kari pokrmů a omáček chutney. Používejte společně se zázvorem, sójovou omáčkou, kurkumou, šalvějí a kmínem.
SYNERGY
Odvar z celerových semínek s přídavkem guajaku může zmírnit bolesti kloubů.
VAROVÁNÍ
Pravidelné užívání celerových semen může snížit krevní tlak, takže lidé, kteří užívají antihypertenziva, by měli postupovat opatrně a sledovat svůj krevní tlak.
CHARAKTERISTIKA ROSTLIN
Celer (Apium graveolens) patří do čeledi celerovitých. Tvoří několik odrůd: typické (divoké), kořenové, listové a celerové. Poslední tři se nacházejí téměř výhradně při pěstování. Přirozeným výskytem celeru je Evropa, západní Asie, Afrika a Kavkaz. Celer je dvouletá rostlina. Dosahuje výšky až 1 metr. Tvoří cibulovitý kořen, ze kterého vyrůstají listy na dlouhých holých stoncích. Listy mají rýhované okraje a skládají se ze tří menších listů. Květy celeru jsou velmi malé a bílé nebo světle žluté, shromážděné v květenstvích.