AR78074
Složení: Amla, ovoce - Emblica officinalis - 250g mletá
Klasifikace: Byliny
na skladě (>5 ks)
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Amla, ovoce - Emblica officinalis - 250g mletá
Klasifikace: Byliny
Amla (Emblica officinalis) má příznivý vliv na metabolismus glukózy a cholesterolu, podporuje mozkové funkce a zlepšuje stav vlasů a pokožky.
Tato rostlina je nízký strom původem z Indie a jihovýchodní Asie. V ájurvédě se používá již více než 2000 let. Všechny jeho části jsou užitečné: ovoce, semena, listy, kořeny, kůra a květy, které se používají čerstvé i sušené. Plody amly vykazují největší potenciál podpory zdraví, o čemž svědčí mnoho vědeckých studií, a proto si podmanily trh s doplňky na Západě.
Amla a její plody hrají velmi důležitou roli nejen v ájurvédské medicíně, ale také v mnoha asijských lékařských systémech. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C se v minulosti používaly k léčbě kurdějí. Používaly se také jako protiprůjmové, diuretikum a expektorans. Byly doporučovány při žaludečních vředech a onemocněních jater. Oblíbenou praxí v Indii je jíst ovoce amla denně, aby se vyživily všechny orgány a udržela se vysoká úroveň vitality. Hinduisté věří, že tyto plody prodlužují život, a proto považují amlu za posvátnou rostlinu.
Ovoce amla však není jen prvkem tradiční medicíny - má také široké kulinářské využití. V Indii se vyrábějí sladké i slané konzervy, přidávají se do pečiva a dezertů a odšťavňují se. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak vyrobit ovoce amla, je vařit ho s cukrem a šafránem.
Prospěšné vlastnosti pro zdraví:
Metabolismus glukózy a lipidů
Nejdůležitější vlastností amly je, že je velmi účinná při zlepšování metabolismu glukózy a cholesterolu. Pomáhá udržovat normální hladinu glukózy v krvi, stejně jako jeden z léků používaných při cukrovce – glibenklamid. Tento efekt byl pozorován jak u diabetiků, tak u zdravých lidí. K jeho získání stačilo konzumovat 3 g práškového ovoce amla denně po dobu 21 dnů.
Stejná studie ukazuje pozitivní vliv amly na metabolismus lipidů. Po 21 dnech konzumace 2 nebo 3 g ovoce amla diabetici i zdraví jedinci zvýšili dobrý HDL cholesterol a zlepšili výsledky špatného cholesterolu – LDL, celkového cholesterolu a triglyceridů.
Za zmínku stojí další studie, která, ačkoli byla provedena v laboratoři, poskytla docela slibné výsledky. Testoval vliv ovoce amla na citlivost adipocytů (tukových buněk) na inzulín. Bylo prokázáno, že amla tuto citlivost výrazně zvyšuje a adipocyty, které jsou jí léčeny, jsou schopny asimilovat a využít více glukózy. Má velký význam při metabolických onemocněních, jako je inzulínová rezistence, cukrovka a metabolický syndrom.
Brain
Vasudevan a Parle provedli studii na potkanech, ve které jim byly podávány různé dávky prášku z ovoce amla a testovali, jak to ovlivní jejich paměť a kognitivní schopnosti. Zvířata byla rozdělena na mladší a starší zvířata; Kromě toho byla vytvořena skupina, ve které krysy vyvolaly amnézii chemickými látkami (skopolamin a diazepam). Amla měla pozitivní vliv na kognitivní schopnosti potkanů v každé skupině, přičemž účinek se zvyšoval s dávkou. Kromě toho amla nejen zachovala, ale také zvrátila amnézii zvířat léčených skopolaminem a diazepamem, což prokázalo její regenerační účinek na paměťové struktury mozku.
V jiných studiích na zvířatech bylo prokázáno, že amla má pozitivní vliv na jejich náladu (jak ukazují standardní behaviorální testy) a má také účinek proti úzkosti. Vědci předpokládají, že tyto účinky souvisejí s inhibičním účinkem ovoce amla na enzym MAO-A, který štěpí katecholaminy, serotonin a GABA. Proto vede ke zvýšení hladin výše uvedených neurotransmiterů v nervovém systému a následně ke zvýšení pohody.
Očekávaná délka života a vitalita
Podle ájurvédy je amla jednou z nejlepších rostlin proti stárnutí a prodlužujících život. Velmi zajímavou studií provedenou pomocí amly byl experiment z roku 2017, který zkoumal vliv jejích plodů na délku života, plodnost a reprodukční chování octomilek (Drosophila melanogaster). Každý z testovaných parametrů se výrazně zlepšil. Životnost mušek se prodloužila až o 83 % (z průměrných 42 dnů na průměrných 77 dní). Zvýšila se také mobilita a plodnost hmyzu a jeho reprodukční aktivita.
Hair & Skin
V Indii je amla také známá svými zkrášlujícími vlastnostmi pro vlasy a pokožku, což je důvod, proč je oblíbenou složkou místní kosmetiky. Kosmetika s amlou se u nás také vyskytuje: olej amla Nanga, vlasový olej Dabur Amla a jasmín.
Laboratorní studie ukázaly, že amla aplikovaná externě stimuluje růst vlasů a chrání pokožku před škodlivým UV zářením, čímž zabraňuje degradaci jejích kolagenových struktur a předčasnému stárnutí.
APLIKACE
ke zlepšení výsledků glukózy a lipidů
zlepšení paměti a intelektuálních schopností
k ochraně mozku
ke zlepšení nálady
jako surovina pro výrobu domácí kosmetiky
SLOŽENÍ
Amla - 100% mleté ovoce (Emblica officinalis). Surovina nejvyšší kvality!
DÁVKOVÁNÍ & APLIKACE
Doporučená denní dávka prášku z ovoce amla je 2-3 g, 1 plná čajová lžička prášku je asi 2,5 g Před konzumací smíchejte prášek s vodou, džusem nebo jogurtem nebo přidejte do smoothie. Nepřidávejte do horkých pokrmů.
SPOLUPRÁCE
Amla dokonale harmonizuje s plody bhibitaki a harady. Všechny tři plody jsou součástí známé ájurvédské směsi – triphala.
KONTRAINDIKACE
Těhotenství, kojení, přecitlivělost na rostlinu.
Lidem užívajícím antidiabetika se doporučuje, aby byli opatrní při užívání amly a sledovali výsledky glukózy v krvi.
Amla může zpomalit srážení krve. To je třeba mít na paměti při užívání antikoagulačních léků.
CHARAKTERISTIKA ROSTLIN
Amla (Emblica officinalis) patří do čeledi listnatých (Phyllantaceae). Domovinou amly je Indie a jihovýchodní Asie a preferovaným prostředím jsou suché a nepříliš husté lesy nebo houštiny. Amla je malý strom, v průměru vysoký 10-18 m. Tvoří charakteristické, jehličnaté listy, pevně uspořádané na větvích v úhledných řadách. Vytváří drobné, bílozelené samčí a samičí květy, které rostou mezi listy na vrcholcích větviček. Jeho plody jsou kulovité a zelenožluté. Připomínají angrešt, odtud obecný anglický název amla: indický angrešt, tj. indický angrešt.