AR75820
Složení: Kořen anděliky - Andělika andělika - 250g nasekané
Klasifikace: Byliny
na skladě
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Kořen anděliky - Andělika andělika - 250g nasekané
Klasifikace: Byliny
Kořen anděliky (Angelica archangelica, syn. Archangelica officinalis) nazývaný lékařská andělika, angelica nebo jednoduše angelica, je rostlina, která si po staletí nárokuje jedinečné vlastnosti.
Latinský název angelica pochází ze slova archangelos, což znamená archanděl. Podle legendy odhalil vynikající vlastnosti této byliny archanděl Rafael (i když různé zdroje uvádějí různá jména).
Anděliku původně využívaly severské populace - například Laponsko a Grónsko, kde byla téměř jedinou místní zeleninou. Důležitou součástí jídelníčku byly čerstvé květy - vařily se v sobím mléce, dokud nedosáhly konzistence sýra. Zajímavostí je, že anděliku používali i naši předkové, o čemž svědčí vykopávky v osadě Biskupin.
Během renesance se Angelika těšila velkému uznání. Aby se zdůraznila jeho důležitost, byla nazvána bylinou Ducha svatého. Paracelsus na své vlastnosti upozornil během morové epidemie, která se do Milána vrátila v 16. století. Později se rozšířil názor, že anděl je pro Evropany stejně cenný jako ženšen pro Číňany.
Můžete si připravit nálev, odvar, alkohol nebo olejový extrakt z kořene anděliky. Tyto přípravky pak lze použít interně nebo externě - na výplachy, obklady a klystýry.
APLIKACE
Kořen anděliky:
Podporuje trávení a stimuluje chuť k jídlu.
Uklidňuje nervy.
Působí diastolicky.
Sušený kořen anděliky je cenným kořením - dodává dezertům, koláčům, perníkům a palačinkám charakteristickou sladko-kořeněnou chuť. Kořeny anděliky se běžně používají k ochucení tinktur a likérů, jako je andělika, benediktinská nebo francouzská chartreuse nebo vermut.
andělika účinně podporuje zdraví trávicího traktu, stimuluje trávení, předchází zácpě a má zahřívací účinek. Může být užitečný při trávení a nadýmání. Zklidňuje bolesti břicha a pálení žáhy. Je také známý pro své uklidňující a uklidňující vlastnosti mysli.
SLOŽENÍ
Angelica - 100% kořen. Nejvyšší kvalita!
DÁVKOVÁNÍ A NÁVOD K POUŽITÍ
Angelica - čaj (řezaný kořen)
nálev:
5 g drceného kořene zalijte 200 ml vroucí vody (nebo mléka s medem), nechte vyluhovat, přikryté 10 minut. Pijte v malých dávkách 3-4krát denně po dobu 100 ml.
Odvar:
1-2 polévkové lžíce kořene zalijte 2 šálky vody nebo mléka, přiveďte k varu a vařte 5 minut na mírném ohni. Můžete přidat trochu medu. Pijte půl sklenice 4krát denně.
Angelica - mletý kořen
nálev:
1-2 čajové lžičky mleté suroviny zalijte sklenicí vroucí vody nebo mléka, vařte v páře pod pokličkou po dobu 15-20 minut. Můžeme osladit medem. Užívejte půl šálku nálevu čtyřikrát denně.
Mletý kořen anděliky lze použít jako koření do perníků, koláčů, sladkých likérů a tinktur.
INTERAKCE A NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY
Angelica zvyšuje citlivost na sluneční světlo. Lidé, kteří jsou přecitlivělí na slunce a užívají anděliku, by se měli slunečnímu záření vyhýbat. Nepoužívejte během těhotenství.
VLASTNOSTI ROSTLIN
Angelica - je to krásná rostlina dorůstající výšky až 1,5 m, preferující vlhká místa nebo mokřady. Najdete ho u potoků, zejména na úpatí hor. Květy anděliky se shromažďují ve velkých deštnících bílozelené nebo žlutozelené barvy. Kvetou od června do srpna. Stonek je poměrně silný a spodní listy jsou velmi velké. Rostlinnými surovinami jsou kořeny (Radix Angelicae), plody (Fructus Angelicae) a vzácné listy (Folium Angelicae).