AR76473
Složení: Myrta obecná - Myrtus communis - 50g celých
Klasifikace: Byliny
na skladě
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Myrta obecná - Myrtus communis - 50g celých
Klasifikace: Byliny
Myrta obecná (Myrtus communis) může být užitečná při kašli a potížích s dýcháním, protože rozšiřuje a uvolňuje dýchací cesty. Kromě toho má pozitivní vliv na trávení a funkci střev. Obsahuje látky s antiseptickými a antioxidačními vlastnostmi a jeho aroma lze použít v kuchyni.
Myrta pochází ze Středomoří, kde hrála důležitou roli v kultuře starověkých civilizací. Řekové zasvětili tuto rostlinu bohyni Afroditě. Myrtové věnce nosili soudci jako symbol cti a autority a zdobily hlavy olympijských vítězů předtím, než se objevily vavřínové věnce. Nevěsty je nosily, aby přilákaly štěstí a plodnost, a tento zvyk lze v některých středomořských zemích nalézt dodnes. Bible popisuje myrtu jako symbol míru, radosti a nesmrtelnosti. V židovské kultuře je myrta považována za jednu z rostlin ráje a konzumuje se během svátku Sukot.Tradiční středomořská medicína používala nálev z listů myrty na bolesti žaludku, zácpu, průjem, špatnou chuť k jídlu a kašel. Byly podávány pacientům s chřipkou, nachlazením nebo astmatem a používaly se také externě k dezinfekci ran a omývání kožních lézí, aby se urychlilo jejich hojení.
Zdravotní vlastnosti:
podporuje přirozenou obranyschopnost těla v případě bakteriálních a virových infekcí a plísňových infekcí
má antiseptický účinek
usnadňuje dýchání astmatiků diastolickým účinkem na průdušky
působí jako expektorans a zklidňuje kašel
má příznivý vliv na trávení
stimuluje stolice a reguluje pohyby střev
zvyšuje chuť k jídlu
má příznivý účinek na kůži a sliznice
Podporuje hojení ran.
aplikace
Interně:
náchylnost k infekcím a infekcím
kašel a dýchací problémy
ucpaný nos a dutiny
oslabený trávicí systém
pomalé trávení
špatná chuť k jídlu
Zevně:
citlivá pokožka se sklonem k akné
skvrny
řezné rány, odřeniny
ústní voda
intimní péče
SLOŽENÍ
Myrta obecná - 100% sušené listy. Nejkvalitnější surovina!
Myrtle těkavý olej obsahuje alfa-pinen, cineol, myrtenylacetát, nerol, kamfen, myrtenol a geraniol. Listy obsahují také flavonoidy, třísloviny, laktony a třísloviny.
<BR />DÁVKOVÁNÍ A APLIKACE
Myrtový čaj:
Nalijte 1 polévkovou lžíci byliny se sklenicí vroucí vody. Přikryté louhujte 10-15 minut, poté sceďte. Konzumujte 2 sklenice denně. Bylinu lze také vařit v mléce.
Tinktura:
Poměr stran 1:4. Alkohol 40-60%. Macerujte 7 dní. Užívejte 5 ml (1 čajová lžička) 1-2krát denně. Před užitím smíchejte s trochou vody, mléka nebo medu.
Nálev a tinkturu lze použít zevně k omytí pokožky obličeje a těla, genitálií a konečníku, k vypláchnutí úst a krku.
Kulinářské:
Jedinečnou vůni myrtových listů stojí za to využít v kuchyni. Můžete je použít jako koření do polévek, masových a zeleninových pokrmů. Stačí jen malá špetka, protože vůně listů je intenzivní a chuť hořká.
KONTRAINDIKACE
Těhotenství a kojení, přecitlivělost na myrtu.
CHARAKTERISTIKA ROSTLIN
Myrta obecná patří do čeledi myrtovitých. Pochází ze Středozemního moře, kde se přirozeně vyskytuje v zemích jižní Evropy a severní Afriky. Rozšířil se také do Jižní Afriky, kde byl odvezen. Má rád teplé podnebí, slunce a kyselé, humózní půdy. Na Slovensku se dá pěstovat pouze jako pokojová rostlina, protože v zimě mrzne.
Myrta je většinou keř, ale může mít i podobu malého stromu. Dosahuje výšky až 5 m. Celá rostlina má příjemnou vůni, která pochází z obsahu těkavých olejů. Listy myrty jsou vejčitého nebo kopinatého tvaru se špičatými špičkami. Jejich povrch je lesklý a na dotek kožovité. Bílé květy myrty přitahují pozornost, protože z jejich středu vyčnívá bohatý svazek tyčinek, které jsou delší a téměř zakrývají okvětní lístky vzadu. Plody myrty jsou oválné, tmavě modré bobule, které se konzumují syrové nebo sušené.