AR125910
Složení: Birds Eye chilli papričky - capsicum annum - 50g celé
Klasifikace: Doplňky stravy
na skladě
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Birds Eye Chilli Peppers - Capsicum annum - 50g celé
Klasifikace: Doplňky stravy
Birds Eye
/>Birds Eye jsou jednou z odrůd druhu Capsicum frutescens. Dalšími odrůdami v rámci tohoto druhu jsou například papričky Tabasco (Mexiko) nebo Siling Labuyo (Filipíny).
Většina feferonek, které známe, patří k druhu C. annum nebo C. chinense. Druh C. frutescens je snadno rozlišitelný podle plodů - pepř rostoucí na keři je zvednutý nebo nasměrovaný různými směry. Jiné druhy produkují papriky, které visí dolů. Plody odrůdy Birds Eye jsou také malé - jejich délka nepřesahuje 5 cm.
Papriky Birds Eye jsou oblíbené zejména v Asii – jsou základní ingrediencí thajské a indické kuchyně.
Jejich Scovilleho ostrost je v průměru 100 000 SHU, ale některé druhy dosahují až 225 k. SHU (Scovilleho tepelné jednotky).
Habanero, Dorset Naga, Naga Jolokia a další papričky jsou pálivější než tato odrůda. Jalapeno, kajenský pepř a tabasco jsou na stupnici pikantnosti níže. Například Tabasco má ostrost 50 000 SHU, což je nejméně polovina ostrosti Birds Eye.
Pokud by byly papriky Birds Eye umístěny na stupnici od 1 do 10 kvůli jejich snadnému použití, umístily by se na 9. místě.
Mějte to tedy na paměti před ochucením jídla!
Co když sníte příliš mnoho paprik? To lze provést třemi způsoby:
1. snězte něco tučného (smetana, kokosové mléko)
2. snězte něco bohatého na bílkoviny (jogurt, tvaroh)
3. pijte alkohol
Všechny tři složky rozpouštějí a vyplavují kapsaicin. Nikdy nezapíjejte velmi kořeněná jídla vodou – voda vám vyplaví vše z úst kromě kapsaicinu, což zvyšuje pocit pálení.
APLIKACE
Chilli můžete přidat nejen do typických asijských a orientálních jídel, ale také do čokolády a dezertů, teplého kakaa nebo ovesných vloček. Doporučujeme experimentovat, jen buďte opatrní!
SLOŽENÍ
(velmi) pálivá paprika odrůdy Birds Eye. Nejvyšší kvalita!
DÁVKOVÁNÍ A JAK POUŽÍVAT
Nejprve přidejte do misky pouze jednu papriku. Pokud by vám to nestačilo, přidejte další :)
KONTRAINDIKACE
Těhotenství, kojení, přecitlivělost na chilli.
Chilli papričkám by se měli vyhýbat lidé trpící žaludečními vředy, refluxem, záněty v trávicím traktu nebo různými typy podráždění.