AR77002
Složení: Sečuánský pepř - Zanthoxylum piperitum - 50g celý
Klasifikace: Koření
na skladě (>5 ks)
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Sečuánský pepř - Zanthoxylum piperitum - 50g celý
Klasifikace: Koření
Sečuánský pepř (Zanthoxylum piperitum) je koření s neobvyklou a velmi komplexní vůní. Na rozdíl od svého vzhledu a názvu nesouvisí s jinými odrůdami pepře. Toto koření se vyrábí z bobulí získaných ze stromu zvaného žlutý pepř, jehož odrůdy se vyskytují v Číně, Japonsku, Himalájích a Severní Americe.
Sečuánský pepř je zbarven do černa v různých odstínech červené, od světlé po velmi tmavou. Má nepravidelný povrch a vypadá, jako by byl pokryt malými ostny. Jeho bohaté aroma se skládá z kořeněných citrusových vůní a lehce kořeněné chuti. Kousání skořápek způsobuje pocit charakteristického brnění a necitlivosti v ústech a jazyku v důsledku látky zvané novokain.
Sečuánský pepř je v Číně velmi oblíbený a je součástí směsi pěti čínských koření. Používá se také v Japonsku, kde se vyskytuje ve směsi Shichimi Togarashi. Hraje nesmírně důležitou roli v himalájské kuchyni, kde je výběr koření kvůli obtížným podmínkám pěstování mnohem menší. Tibeťané a Bhútánci, mimo jiné, to přidávají do momoPokrmy z prasnic, tedy kulaté knedlíky plněné zeleninou nebo masem a podávané s velmi pikantní omáčkou.
NÁVOD K POUŽITÍ
Abyste dosáhli plného aroma z tohoto koření, pečte skořápky na suché pánvi, poté je rozemelte na prášek nebo rozetřete v hmoždíři. K mletí by se mělo použít pouze takové množství, které bude okamžitě použito, protože koření skladované v mleté formě rychle ztratí chuť.
Sečuánské koření se skvěle hodí do kořeněných pokrmů a skvěle doplňuje chilli. V čínské provincii S-čchuan, od které je odvozen název koření, se používá téměř v každém pokrmu. Vhodný zejména pro ryby, drůbež, maso, saláty a polévky. Hodí se k tofu a tempehu, stejně jako k rýži a zelenině. Stojí za to vyzkoušet kombinaci s chilli, zázvorem a anýzem.