AR76133
Složení: Hořčičná semínka černá - Brassica nigra - 1kg celá
Klasifikace: Koření
na skladě (2-5 ks)
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Hořčičná semínka černá - Brassica nigra - 1kg celá
Klasifikace: Koření
Černá hořčice (Brassica nigra) je sestrou bílé a hnědé hořčice. Jeho semena mají nejostřejší chuť, a proto se používají především k výrobě silných hořčic. V orientálních zemích se hořčičná semínka používají k výrobě hořčičného oleje a jeho čerstvé listy se konzumují v salátech. Hořčice je známá již od starověku. Jeho první použití bylo zapsáno v sanskrtu asi před 5000 lety a své místo má i v Bibli. Hippokrates kázal o pozitivních účincích hořčice na zdraví a Římané byli pravděpodobně první, kdo dužinu semen používali k léčebným účelům.
Zdravotní vlastnosti
Účinné látky z hořčičných semínek podporují trávicí systém stimulací vylučování trávicích šťáv a žluči a pozitivně ovlivňují činnost jater. Z tohoto důvodu může hořčice velmi pomoci po těžkém jídle, zmírňuje pocit plnosti, nadýmání a zažívací potíže.
Bioaktivní látky obsažené v hořčici mají analgetický a antirevmatický účinek, a proto se její semena dříve používala k úlevě od bolesti svalů a kloubů. Za tímto účelem byly rozdrceny a smíchány s vodou, aby se získala hustá kaše, poté zabalené do gázy a aplikované na bolavé místo.
Hřejivé a expektorační vlastnosti hořčičných sloučenin byly využívány v lidovém léčitelství při zápalu plic ve formě obkladu aplikovaného na hrudník, stejně jako perorálně při zánětu hltanu, průdušek a sinusitidy a nachlazení.
APLIKACE
Hořčičná semínka jsou nezbytnou součástí hořčice. Černá odrůda se díky své intenzivní chuti používá k výrobě ostrých hořčic.
Černá hořčičná semínka se perfektně hodí k marinádám, majonéze, bylinkovému máslu, domácí klobáse a klobáse, ale i zelenině a houbám v octě. Mohou být přidány do salátů nebo naostřeny omáčkou do salátů nebo masa. Je vhodné je používat v těžko stravitelných pokrmech, například na bázi zelí, fazolí nebo červeného masa, protože usnadňují jejich asimilaci.
Černá hořčice je oblíbeným kořením v Indii, kde se nejprve praží na másle ghí a poté se přidává do kari, rýžových pokrmů a omáček chutney.
Po vydatném jídle se pije odvar z hořčičných semínek. K jeho přípravě rozdrťte lžičku semínek, zalijte je vroucí vodou a nechte 10 minut odstát.
INGREDIENCE
Černá hořčice 100%. Surovina nejvyšší kvality.
Kontraindikace
Vysoké dávky černé hořčice mohou poškodit hrdlo, ledviny a močové cesty, podráždit gastrointestinální sliznici a způsobit průjem a dýchací potíže. Užívání hořčice se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám! Příliš dlouhý kontakt s hořčičnými semínky může způsobit podráždění a popáleniny.
VLASTNOSTI ROSTLINY
Černá hořčice je černé zelí nebo hořčice. Patří k druhu zelí, i když v minulosti patřil k druhu hořčice (Sinapis). Vyskytuje se divoce a pěstuje se v Evropě, Asii, Americe a Africe. Jedná se o jednoletou rostlinu. Vyskytuje se na polích, houštinách a příkopech, někdy je považován za plevel. Dosahuje výšky 0,5 až 2,5 m. Jeho spodní listy jsou o něco větší než horní a mají zvlněné okraje. Květy jsou malé a žluté, skládající se ze čtyř okvětních lístků. Hořčičná semínka se nacházejí v luscích nebo v podlouhlých semenných váčcích, které jsou umístěny v horní části výhonků.