AR75817
Složení: Badyán - Illicium verum - 250g celých
Klasifikace: Byliny
na skladě (>5 ks)
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Badyán - Illicium verum - 250g celých
Klasifikace: Byliny
Badyán neboli badyán (Illicium verum) je koření se sladkou a kořeněnou chutí a neobvyklou vůní, které je oblíbené po celém světě. Nejčastěji se používá v asijské kuchyni - především čínské a vietnamské. Přidává se do drůbežího a hovězího masa. Anýz je důležitou složkou čínské směsi 5 koření.
Jemně mletá semínka anýzu jsou přídavkem indické rýže biryani a mnoha thajských jídel, jako je karam masaman. Na druhou stranu se ve světě používají k ochucení dezertů, sladkostí a alkoholů.
badyán se do Evropy dostal až v 17. století a usadil se navždy. Jeho semena jsou vynikající přísadou do koláčů, sladkostí a alkoholických likérů. Dnes si lze jen těžko představit francouzský likér bez charakteristického anýzu.
Semínka anýzu se přidávají také do silně slazené kávy a čaje a jsou také součástí aromatického čaje masala chai. Někteří lidé žvýkají kousek anýzu po jídle, aby si osvěžili dech.
V Asii je anýz považován za afrodiziakum. Číňané tomu přisuzují zvláštní moc - myslí si, že anýz může přinést štěstí. Svatební dorty jsou tradičně zdobeny badyánem, aby mladý pár mohl žít v blahobytu.
Anýz by měl být skladován v těsně uzavřených nádobách na stinném místě a pokud možno celý, aby si déle zachoval svou výraznou vůni. Před přidáním do jídla lze celé plody a semena rozdrtit v hmoždíři nebo rozemlít.
APLIKACE
badyán má pozitivní vliv na chuť k jídlu a podporuje trávení.
Skvěle se kombinuje s mátou, kmínem, rozmarýnem a zázvorem.
Přidávání do pokrmů by mělo být jemné, aby nepřevládalo nad celým pokrmem svou intenzivní vůní.
SLOŽENÍ
100% badyán. Nejvyšší kvalita!
INTERAKCE A NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY
Přecitlivělost na rostlinu.
Otrava může být způsobena hmyzem / kontaminací pravého anýzu (Illicium verum) japonským anýzem (Illicium anisatum) nebo (Illicium lanceolatum), které jsou toxické. Proto byste měli kupovat anýz pouze ze spolehlivých zdrojů.
CHARAKTERISTIKA ROSTLIN
badyán, badyán (Illicium verum) - je malý strom s kožovitými, světle zelenými listy a charakteristickými plody s intenzivní a originální vůní. Přirozeným prostředím je oblast jihovýchodní Asie - především Číny a Vietnamu, kde se také pěstuje. Neměla by být zaměňována s jednoletými bylinami zvanými anýz (Pimpinella anisum), které se také používají v kulinářském umění.