AR119672
Složení: Vrbová kůra bílá - Salix alba - 100g mletá
Klasifikace: Byliny
na skladě
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Vrbová kůra bílá - Salix alba - 100g mletá
Klasifikace: Byliny
Vrbová kůra je bohatá na salicin, účinnou látku s účinkem podobným aspirinu. Na rozdíl od aspirinu však vrbová kůra nedráždí žaludek a střeva, takže je zdravější přírodní náhražkou. Právě z vrbové kůry byla poprvé získána kyselina salicylová, tj. aspirin, který byl později patentován společností Bayer.
Vrbová kůra se získává z 2-3 jednoletých větví různých druhů tohoto stromu v období od května do července. Používá se již od starověku – archeologové našli tabulky vyrobené z vrbové kůry, které byly s největší pravděpodobností vyrobeny v Asýrii, městě, které existovalo 3 000 let před naším letopočtem! Ve starověkém Egyptě byla vrbová kůra lékem na revmatická onemocnění, záněty a rány. Řekové a Číňané ho také používali na všechny bolesti, horečky, nachlazení a hemoroidy. O mnoho let později hrála podobnou roli v polském lidovém léčitelství. Kromě výše uvedeného použití byla vrbová kůra také prostředkem relaxace a usnadnění spánku.
Výhody pro zdraví:
vrbová kůra zklidňuje pocit bolesti,
má hřejivý a diaforický účinek,
podporuje protizánětlivé procesy
posiluje imunitní mechanismy
stimuluje odstraňování přebytečné kyseliny močové z těla, což se projevuje zlepšením stavu kloubů,
stimuluje funkci jater a tím urychluje detoxikaci organismu
je bezpečný pro žaludeční a střevní sliznici
má příznivý vliv na kůži a sliznice postižené zánětem.
>APLIKACE
oslabená imunita, zvýšená teplota
když vás něco zabere
vysoká hladina kyseliny močové v těle
na obklady na bolavé svaly a klouby
na výplachy úst a krku
na mytí vlasů lupy
na sedací polévky
SLOŽENÍ
Bílá vrbová kůra řezaná nebo mletá (Salix alba) 100%. Surovina nejvyšší kvality!
JAK POUŽÍVAT
Nejlepší je připravit vodné a alkoholové extrakty z vrbové kůry. Konzumace mleté kůry nepřinese žádný účinek, protože v této formě jsou sloučeniny v ní obsažené obtížně vstřebatelné
Je také třeba si uvědomit, že připravené vodní nálevy by se měly pít alespoň teplé, nejlépe horké - pak se účinné látky v nich obsažené nejlépe vstřebávají.
Odvar:
1 polévková lžíce vrbové kůry vařte zakrytá ve sklenici vody po dobu 15 minut, poté odložte na dalších 15 minut. Rod. Můžeme osladit medem. Pijte půl šálku horkého odvaru 4-6krát denně.
z vrbové kůry lze použít ke obkladům na svaly a klouby, k výplachům úst a krku, k mytí vlasů a pokožky, k sedacím koupelím při zánětech.
Tinktura:
Nalijte 40% alkoholu v poměru 1:5 na surovinu. Macerát po dobu 2 týdnů, filtr. Užívejte 5-10 ml 2-3krát denně (5 ml je asi 1 čajová lžička).
Vrba – mletá kůra:
Nalijte půl lžičky prášku teplou nebo horkou vodou. Po vychladnutí vypijte spolu s práškem. Používejte 4-6krát denně.
COOPERATION
Topolové a luční suroviny obsahují také salicylové sloučeniny.
Vrbová kůra by měla být kombinována s: lípou, luční trávou, pupeny borovice a topolu, plody malin, tymiánem, yzopem a saturejkou.
>KONTRAINDIKACE
Selhání ledvin, přecitlivělost na aspirin a vrbu, poruchy srážlivosti krve, perioperační období (vrbová kůra, stejně jako aspirin, zpomaluje srážení krve).
Perorální užívání vrbové kůry se během těhotenství a kojení nedoporučuje. Nedávejte dětem.
>CHARAKTERISTIKA ROSTLIN
Vrba bílá (Salix alba) pochází z celé Evropy a na některých místech v Asii a severní Africe. Patří do čeledi vrbovitých (Salicaceae). Je to druh původem z Polska. Dorůstá až do výšky 30 m. Roste na vlhkých místech, tj. obvykle na březích řek, jezer nebo rybníků. Má tlustý kmen, ze kterého vycházejí větve a tenké větvičky. Jeho listy jsou podlouhlé a kopinaté, oboupohlavné květy v podobě jehňat. Plodem je tobolka se semeny.