AR76079
Složení: Kořen galgantu - Alpinia galanga - 50g nasekaných
Klasifikace: Byliny
na skladě (>5 ks)
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Kořen galgantu - Alpinia galanga - 50g nasekaných
Klasifikace: Byliny
Galgant (Alpinia officinarum), známý také jako divoký kardamom, je nedílnou součástí mnoha pokrmů v jihovýchodní Asii. Vypadá to jako kořen zázvoru, ale je to trochu ostřejší a rozhodně hořčí. Používá se nejen v kuchyni, ale také v přírodní medicíně, zejména v ajurvédě a tradiční čínské medicíně. Číňané využívají jeho vlastnosti k boji proti chřipce a nachlazení a Indové při gastrointestinálních potížích.
Vlastnosti podporující zdraví:
Bioaktivní látky přítomné v kořenech galgantu mají příznivý účinek na gastrointestinální trakt a pomáhají zmírnit zažívací potíže. Mají hřejivý účinek na organismus a podporují imunitní systém organismu. Počáteční laboratorní testy ukázaly, že látky obsažené v galangantu obsahují sloučeniny, které pomáhají udržovat normální hladinu glukózy a cholesterolu v krvi.
SLOŽENÍ:
Galgantův kořen 100%. Surovina nejvyšší kvality.
DÁVKOVÁNÍ GAGANTU A ZPŮSOBY POUŽITÍ
Galgant čaj (řezaný kořen):
Odvar:
Nalijte lžíci sušeného kořene galangantu vroucí vodou a nechte 20-30 minut vařit v páře.
Další použití:
Tinktura:
100 g suché a drcené suroviny se nalije 40-60% alkoholem (500 ml), maceruje se po dobu 10 dnů a poté se filtruje. Tinktura by měla být užívána v dávce 5 ml, 1-3krát denně. V případě bolesti svalů a kloubů vtírejte tinkturu do bolestivých oblastí.
Kontraindikace
Těhotenství, laktace, přecitlivělost na rostlinu.
CHARAKTERISTIKA ROSTLINY
Alpinia galgant je trvalka patřící do čeledi zázvorovitých. Pochází z jihovýchodní Asie. Pěstuje se v Číně a na Srí Lance a roste divoce v Malajsii. Dorůstá až do výšky 2,5 metru. Nese bílé květy, ze kterých se po odkvětu objevují malé sáčky se semeny.
Galgant se pěstuje na podzemních, hlíznatých oddencích. Dosahují 4-8 cm a obvykle nepřesahují tloušťku 2 cm. Mají tenkou a lesklou červenou a hnědou kůži a mléčně bílý vnitřek. Jsou vykopány, když rostlina dosáhne věku 4-6 let, a použity čerstvé nebo sušené na slunci. Po mletí se získá červenohnědý prášek.