AR72400
Složení: Galasy extrakt 80% kyselina gallová - 25g
Klasifikace: Rostlinné extrakty
na skladě (>5 ks)
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Galasy extrakt 80% kyselina gallová - 25g
Klasifikace: Rostlinné extrakty
Hálky - 80% extrakt kyseliny gallové (galla) jsou výrůstky, které se objevují na různých částech rostlin se zajímavými tvary a barvami. Vznikají v důsledku napadení rostliny, nejčastěji konkrétním hmyzem, ale mohou být vyvolány i bakteriemi, viry, houbami nebo parazity. Galláza je sice rostlinou produkována k obranným účelům, ale je pod kontrolou vetřelce, pro kterého je tento produkt úkrytem a zdrojem cenných živin. Hmyz takto napadající rostlinu prožívá její tkáň a vstřikuje do ní látky, které rostlinu stimulují k produkci žluči, a následně do ní kladou vajíčka nebo v ní jednoduše hibernují. Gallium rostoucí kolem něj chrání jedince, kteří v něm pobývají, a také vysávají okolní živiny, čímž jim poskytuje potravu. Když přijde jaro, hmyz opustí hálky a vyhryže do nich díru.
Výrůstky mají různé tvary a barvy v závislosti na tom, na jaké rostlině se nacházejí a kdo je způsobil. Mohou mít tvar kuželů, čípků, hrbolků, vyboulenin, závitů, spirál, hrudek a mnoha dalších, často nepravidelných hrudek. Některé hálky barevně splývají s rostlinou, jiné jsou naopak zcela opačné - mohou být například červené.
Vzhledem k tomu, že hálky absorbují řadu cenných živin a biologicky aktivních složek, používají se v bylinkářství. Jsou bohaté zejména na třísloviny, kyselinu tříslovou a kyselinu gallovou. Jedná se o cenný adstringentní materiál se širokým uplatněním ve farmakologii a kosmetice. Výtažky ze žlučníku jsou vynikajícími složkami hojivých mastí, obvazů na rány a analgetických a anestetických obkladů. Po smíchání s vodou jsou vhodné k omývání ran, které dekontaminují a podporují jejich hojení. Lze je přidat i do kosmetiky pro mastnou, aknózní a problematickou pleť. Pomáhají ji vysušit a vyčistit a regulují vylučování kožního mazu.
Námi nabízený extrakt byl vyroben z výrůstků, které rostou na škumpách čínských (Rhus chinensis). Jsou to výrůstky z Číny, používané po tisíce let v tradiční čínské medicíně. Objevují se na listech a řapících škumpy v důsledku napadení mšicemi druhu Schlechtendalia chinensis a Schlechtendalia peitan. Stejně jako všechny výrůstky obsahují hodně tříslovin a organických kyselin. V současné době se používají, jak je uvedeno výše, ale stojí za to vědět, že v minulosti se používaly i interně. TČM je doporučovala při průjmech, vnitřním krvácení, nadměrném pocení a kašlání a plivání krve.
akce
Extrakt ze škumpy čínské má účinek:
adstringentní,
utěsnění ran,
antiseptické a čistící,
protizánětlivé,
lokální anestetika a analgetika,
inhibice krvácení,
regulace sekrece kožního mazu,
utěsnění pórů.
APPLICATION
Jako součást kosmetiky, mastí a jiných přípravků pro vnější použití. Dále na oplachování zubů a očních obkladů.
SLOŽENÍ
Extrakt ze škumpy čínské standardizovaný na 80 % kyseliny gallové.
>NÁVOD
>Použijte v koncentraci 6-12% ve vodných roztocích, kosmetice a obkladech.
Pro vnější použití.
>KONTRAINDIKACE
Výskyt kožní alergie.
396 Kč
189 Kč
260 Kč
204 Kč
346 Kč
189 Kč
346 Kč
261 Kč
205 Kč
318 Kč
221 Kč
435 Kč
192 Kč
448 Kč
206 Kč
206 Kč
206 Kč
165 Kč
214 Kč
217 Kč
277 Kč
703 Kč
212 Kč
235 Kč
299 Kč
311 Kč
296 Kč
700 Kč
296 Kč