AR72482
Složení: Kyselina sorbová - 1kg
Klasifikace: Sloučeniny přírodního původu
na skladě (2-5 ks)
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Kyselina sorbová - 1kg
Klasifikace: Sloučeniny přírodního původu
Kyselina sorbová (trans-hexa-2,4-dien) - organická chemická sloučenina ze skupiny nenasycených karboxylových kyselin, která se používá jako konzervační látka, zejména v margarínu a sýrech. V seznamech složení potravin je kódován jako E-200 v souladu s E-listem. Může být také použit ve formě draselné (E-202) nebo vápenaté (E-203) soli. Poprvé byl získán extrakcí z plodů jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia), podle kterého dostal své jméno. Chemicky je kyselina sorbová velmi podobná kyselinám nacházejícím se v potravinách. Tělo ho metabolizuje podobně. Je zcela biologicky odbouratelný v životním prostředí.
Kyselina sorbová a její soli inhibují růst plísní a kvasinek při pH 3-6, přičemž jejich aktivita je omezena proti bakteriím, zejména bakteriím mléčného kvašení, díky čemuž je kyselina sorbová velmi užitečná při výrobě sýrů. Konzervační vlastnosti se zvyšují v přítomnosti kuchyňské soli, cukru, kyseliny propionové, nisinu a fosfátů. Mechanismus účinku je založen na inhibici enzymů, především dehydrogenáz, ale také katalázy, peroxidázy a některých enzymů obsahujících -SH skupiny.
POUŽITÍ
Používá se jako konzervační a zvlhčovadlo (sýry, tvarohové koláče, mražené pizzy, náplně do ovocných koláčů, čokoládové sirupy, ovocné saláty, cukrovinky, limonády, chléb, korýši, citronová šťáva, víno, jablečný alkoholický nápoj (jablečný mošt). Kromě potravinářského průmyslu se přidává do kosmetiky, ústních vod, zubních past a různých mastí (např. dentálních). Kyselina sorbová se používá v ekologickém zahradnictví jako přírodní preventivní opatření proti růstu plísní a plísní. Byly testovány vzorky s koncentracemi od 0,5 do 2 %. Kyselina sorbová se jeví jako vynikající řešení jako plně biologicky odbouratelný, neškodný a přírodní prostředek na ochranu rostlin. Při použití samotné kyseliny sorbové jako přípravku na ochranu rostlin je třeba mít na paměti, že kyselina sorbová je aktivní pouze při kyselém pH.
opatření
Kyselina sorbová a její sůl, sorban draselný jsou považovány za bezpečné a zcela neškodné v množstvích obsažených v potravinách. Maximální přípustná dávka kyseliny sorbové je 25 mg / kg tělesné hmotnosti. To znamená, že osoba vážící 60 kg může bezpečně konzumovat 1,5 g kyseliny sorbové denně.
pozornost! Kyselina sorbová patří do skupiny tzv. kontaktních alergenů. To znamená, že při používání kosmetiky obsahující tuto sloučeninu může dojít k podráždění.
Příležitostně se může objevit potravinová alergie, například: vyrážka, bolest žaludku.