AR79156
Složení: Kyselina jablečná - Acidum malicum - 250g
Klasifikace: Sloučeniny přírodního původu
na skladě (>5 ks)
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Kyselina jablečná - Acidum malicum - 250g
Klasifikace: Sloučeniny přírodního původu
Kyselina jablečná je přirozený metabolit, který se účastní cyklu trikarboxylové kyseliny
(Krebsův cyklus), má změkčující a uvolňující účinek na vlasy a pokožku, působí jako regulátor
kyselosti v potravinářském průmyslu, zvyšuje antioxidační vlastnosti.
Vlastnosti podporující zdraví
Zabraňuje zhnědnutí ovoce
Zvyšuje antioxidační vlastnosti
V kyselém prostředí inhibuje růst mnoha bakterií a plísní, například při pH 3,98 je inhibitorem S. aureus S. staphylococcus (Nunheimer a Fabian 1940).
Přidává se do léků (sirupy, perorální suspenze, pastilky) a potravinářských výrobků (džemy, želé, nápoje, zmrzlina, džusy, konzervy, ochucené čaje v granulích a prášcích, bonbóny)
Po perorálním podání stimuluje vylučování slin a střevní šťávy; zvyšuje střevní motilitu, zvyšuje diurézu
V dávce 2-3 g má projímavý účinek. Zabraňuje střevní atonii
Malé dávky 0,5-1 g 1-2krát denně jsou prebiotické, což stimuluje rozvoj acidofilních saprofytických bakterií. Kyselina jablečná snižuje růst patogenních bakterií a patogenních plísní
Tonikum a krémy obsahující 3 až 5% kyseliny jablečné mají také jasnější účinek na pokožku
Vlasové mléko (v 1% roztoku) má změkčující a zesvětlující účinek na vlasy a působí proti výskytu nežádoucích bakterií a plísní na pokožce hlavy.
aplikace
Koncentrované roztoky kyseliny jablečné lze použít k exfoliaci a vyhlazení pokožky
1% roztok lze použít k oplachu genitálií v případě zánětu a infekcí
3-5% roztok lze použít k vyplachování úst při kandidóze, bolestivých vředech a eroziích, stejně jako zánětu a slabosti dásní.
Roztoky 10-15% kyseliny jablečné (koupel nohou) změkčují zesílenou kůži paty a nehtů a pomáhají léčit mykózy
Tonika, gely, krémy, pleťové vody obsahující 3-5% kyseliny jablečné, které se používají k mytí pokožky, zabraňují vzniku patogenní mikroflóry na kůži, inhibují nadměrné procesy keratinizace epidermis a vlasových folikulů. Zastavují procesy tvorby černých teček
Kyselinu jablečnou doporučuji pro okyselení rostlinných produktů, např. Sirupy, džusy, některé maceráty. Působí na ně stabilizací a tvorbou komplexů s alkaloidy a bioelementy, díky čemuž jsou lépe vstřebávány
V potravinářském a farmaceutickém průmyslu působí kyselina jablečná (DL-) jako E 296 jako regulátor kyselosti.
Kyselina jablečná, kyselina hydroxybucinová = kyselina hydroxyjantarová (kyselina jablečná, německy Apfelsäure, francouzsky: Acide malique) patří mezi karboxylovou (dikarboxylovou) kyselinu a zároveň mezi hydroxykyselinu. Je to ovocná kyselina. Kumulativní vzorec C4H6O5. Dobře se rozpouští ve vodě (132 g / 100 ml vody) a etanolu. 1% roztok kyseliny jablečné má pH 2,35. Je krystalický nebo zrnitý, bílý nebo krémový.
Množství 0,362 až 0,408 kg kyseliny jablečné odpovídá 0,453 kg kyseliny citronové a 0,272 až 0,317 kg kyseliny fumarové. Komplexy (cheláty) vápník, měď, hořčík, mangan, zinek a další. Snáze se vstřebává do těla.