AR75889
Složení: List Boldo - Peumus boldus - 250g nasekaných
Klasifikace: Bylinky
na skladě
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: List Boldo - Peumus boldus - 250g nasekaných
Klasifikace: Bylinky
Boldo (Peumus boldus) je malý strom pocházející z horských oblastí Peru a Chile. V současné době jej lze nalézt v mnoha zahradách v brazilských domácnostech díky rozsáhlému kulinářskému a léčebnému využití jeho listů. Sušené výrazné listy jsou extrémně aromatickým kořením a vynikajícím pomocníkem pro podporu trávicího systému. V jihoamerických zemích jsou listy boldo oblíbeným doplňkem yerba maté, lze je nalézt také ve formě čaje v sáčcích.
Listy Boldo se v incké kuchyni a v přírodní medicíně používají již tisíce let. Důkazem toho byl nález v oblasti Monte Verde v košíku s bylinami obalenými mořskými řasami, jejichž stáří se odhadovalo na více než 12 000 let. Vědci se domnívají, že boldo se již používá jako koření a jako přísada do bylinných směsí určených ke zlepšení trávení a zmírnění bolesti.
Přínosy pro zdraví:
Pozitivní vliv na trávicí systém
Listy Boldo obsahují boldin – aktivní alkaloid, který má chloretický účinek, stimuluje produkci a přítok žluči. Má příznivý vliv na fungování jater a žlučníku, a také zabraňuje tvorbě žlučových kamenů.
Bioaktivní látky obsažené v listech bolda intenzivně stimulují vylučování slin, žaludečních, pankreatických a střevních šťáv. Mají velký vliv na trávicí funkci, pomáhají zmírnit problémy trávicího systému a odstraňují zácpu.
Listy Boldo mohou také podpořit boj proti parazitárním a plísňovým infekcím trávicího systému díky antimikrobiálním látkám, které obsahují.
Pozitivní vliv na nervový systém
Sloučeniny obsažené v listech boldo mají mírný sedativní účinek a mohou vám pomoci usnout. Díky svým antispazmodickým vlastnostem tiší bolesti různého původu.
APLIKACE
ke zlepšení trávení a zklidnění trávicího traktu
pro zdraví jater a žlučníku
pomáhá při parazitárních a plísňových infekcích trávicího traktu
stres a zvýšené nervové napětí
SLOŽENÍ
100% listy boldo. Surovina nejvyšší kvality!
DÁVKOVÁNÍ A ZPŮSOB POUŽITÍ
Boldo – čaj (řezané listy):
Pro přípravu nálevu nalijte čajovou lžičku listů se sklenicí vroucí vody a přikryté nechte 10-15 minut louhovat. Nepijte více než 2 sklenice nálevu denně, nejlépe s jídlem.
Kulinářské:
Jako koření lze použít listy Boldo. Jsou ideální jako příloha k různým čajům. Nálev z listů boldo má překvapivou vůni, která kombinuje vůni máty s vůní bobkového listu a kafru. Chuť nálevu je výrazná a mírně hořká, ale velmi příjemná.
Listy Boldo jako koření jsou vhodné do polévek, pečeného masa a rybích pokrmů. Lze je také přidat do omáček a kari pokrmů a použít jako zajímavou náhradu bobkového listu. Stojí za to je vyzkoušet jako doplněk k houbám a nakládané zelenině.
KONTRAINDIKACE
Nedoporučuje se těhotným ženám a pacientům s onemocněním ledvin a jater.
Dlouhodobé každodenní užívání boldo se nedoporučuje.
CHARAKTERISTIKA ROSTLIN
Boldoa aromatica je stálezelený, rozložitý strom nebo keř dosahující výšky 6 až 8 m. Vyskytuje se především v Jižní Americe, zejména v Argentině, Bolívii, Ekvádoru, Chile a Peru. Patří do čeledi Polcaceae. Listy stromu Boldo jsou tmavě zelené, lesklé a masité. Mají oválný tvar a zaoblené konce. Květy Boldo se skládají z bílých okvětních lístků obklopujících shluk tyčinek s velkými, intenzivními žlutými nebo oranžovými hlavami. Boldo produkuje drobné žlutozelené peckoviny, které se v Chile konzumují syrové nebo sušené a používají se jako koření.