AR75851
Složení: Berberis vulgaris plod - Berberis vulgaris - 50g celých
Klasifikace: Sušené plody
na skladě (>5 ks)
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Berberis vulgaris plod - Berberis vulgaris - 50g celých
Klasifikace: Sušené plody
Pro svou velmi kyselou chuť a vysoký obsah vitamínu C se jim říká citron nebo citron severu. V přírodní medicíně se používají v mnoha zemích již dlouhou dobu a studie moderní medicíny potvrzují jejich zdraví prospěšné vlastnosti.
Čím jsou výjimečné?
Vitamin C
Čerstvé ovoce se vyznačuje extrémně vysokým obsahem vitaminu C. Je ho tolik, že je ho po usušení plodů stále hodně.
Vitamin C přispívá k udržení správné funkce imunitního systému. Kromě toho se podílí na tvorbě kolagenu, který je zodpovědný za správné fungování cév, kůže, kostí, ale i zubů a dásní. Zabraňuje pocitu únavy a vyčerpání.
Antioxidanty
Plody jsou bohaté na látky s antioxidačními vlastnostmi, které chrání naše tělo před stárnutím. Antioxidanty v ovoci jsou antokyany, které patří mezi polyfenoly, které dodávají ovoci intenzivní, tmavě červenou barvu.
Sušené plody byly použity ve studii zahrnující pacienty s metabolickým syndromem. Pacienti užívali tobolku s mletým sušeným ovocem (600 mg) denně po dobu 6 týdnů. Po této době byla u každého člověka měřena oxidační rovnováha, tedy poměr proantioxidačních procesů. Bylo prokázáno, že konzumace vede k prospěšným antioxidačním procesům.
Pozitivní vliv na lipidový profil a hladinu glukózy u diabetiků
Ve studii Shidfara et al. byl ovocný extrakt použit k testování jeho účinku na hladinu lipidů a cukru v krvi u pacientů s diabetem 2. Pacienti konzumovali extrakt denně po dobu 3 měsíců. Po této době u nich bylo pozorováno významné snížení hladin glukózy a inzulínu, stejně jako hladin celkového a LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Příznivý účinek na pleť se sklonem k akné
V roce 2012 byla publikována studie, která ukázala, že extrakt ze sušeného ovoce na vodní bázi snižuje příznaky akné. Tato studie zahrnovala teenagery trpící akné různé závažnosti. Po 4 týdnech skupina konzumující extrakt z dřišťálu vykázala významné snížení akné, a to jak nezánětlivého, tak zánětlivého, a snížení celkové oblasti akné na kůži.
Tradiční použití
Historie používání plodů berberis vulgaris sahá 2000 let do minulosti. Ve starověkém Egyptě se používaly k léčbě moru a v ájurvédské medicíně k léčbě úplavice (akutního infekčního onemocnění střev). Ruští léčitelé doporučovali plody pacientům s hypertenzí a ženám s nadměrným menstruačním krvácením. Věřilo se, že plody snižují zánět a zlepšují fungování jater a žlučníku. Zajímavé je, že ve starověku se berberis vulgaris používal nejen k lékařským a potravinářským účelům. Ozdoby a kusy nábytku se vyráběly z borůvkového dřeva a z jeho plodů se vyráběl červený inkoust.
SLOŽENÍ
Sušené ovoce 100%. Surovina nejvyšší kvality!
Nutriční hodnoty ve 100 g výrobku:
Energetická hodnota / (% denního užití) 44kcal / 100g
Bílkoviny 0.9 g
Tuky 0.6 g
Sacharidy 10.2 g
včetně cukrů 5.9 g
včetně vlákniny 4.3 g
Vitamín C 24 mg (19%)
DÁVKOVÁNÍ A APLIKACE
Odvar:
1 lžíce ovoce zalijte sklenicí vody, přiveďte k varu a přikryté vařte 5 minut. Odložíme na 15-30 minut, scedíme. Pijte půl šálku 2-4krát denně po jídle.
Ústní:
Ovoce rozemelte nebo nastrouhejte. Pijte půl až 1 čajovou lžičku prášku denně s dostatečným množstvím vody. Lze rozdělit na 2 porce.
Kulinářské:
Sušené ovoce může být skvělým doplňkem čaje, dezertů a pečiva. Lze je také přidat do džemů, marmelád a ovocných zavařenin, stejně jako pro výrobu tinktury. V Íránu se ovoce používá v pokrmech na bázi rýže s přídavkem kuřecího masa.
KONTRAINDIKACE
Plody by neměly užívat těhotné a kojící ženy. Účinné látky v ovoci mohou způsobit děložní kontrakce a potrat. Pacienti s diabetem 2. typu by se měli před užitím plodů poradit se svým lékařem. Jejich účinek na snížení hladiny glukózy je tak účinný, že jejich kombinace s léky používanými při cukrovce může způsobit hypoglykémii. Plody se nedoporučují malým dětem, protože mohou onemocnět. Dosud nebyly hlášeny žádné vedlejší účinky mírné konzumace borůvek u dospělých. Velmi vysoké dávky mohou způsobit zvracení.
CHARAKTERISTIKA ROSTLIN
Dřišťál, známý také jako dřišťál, je druh keře, který je běžný v celé Evropě. Roste v lesích, parcích a kolem zemědělské půdy. Dorůstá až do výšky 3 m. Jeho větvičky jsou pokryty trny. Dřišťál vytváří voňavé žluté květy a malé, tmavě červené bobule podlouhlého tvaru. Plody dozrávají v září a říjnu. Jsou tvrdé a velmi kyselé chuti. V přírodní medicíně se používají nejen plody, ale také jeho kůra, kořeny a listy. V minulosti byli běžní v celé EU, ale zemědělci je z velké části vymýtili, když se zjistilo, že jsou mezihostitelem rzi obilné, patogenu, který ničí obiloviny.