AR84786
Složení: Goji berries premium - Lycium barbarum - 100g celých
Klasifikace: Sušené plody
na skladě (>5 ks)
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Goji berries premium - Lycium barbarum - 100g celých
Klasifikace: Sušené plody
Sušené bobule goji
Bobule Goji jsou plody pocházející ze stromu Lycium barbarum, tedy kustovnice nebo šarlatu. V tradiční čínské medicíně se používají již více než 2 000 let. Legendy říkají, že mniši žijící v himálajských klášterech konzumovali bobule goji, aby zlepšili koncentraci během meditace, doplnili energii, zvýšili vytrvalost a prodloužili život.
V současné době jsou bobule goji jednou z nejcennějších superpotravin na světě. Studie moderní medicíny ukazují jejich příznivý vliv na metabolismus a obranyschopnost těla, stejně jako inhibici procesu stárnutí.
Bobule Goji jsou neuvěřitelně bohatým zdrojem vitamínu A. Stačí sníst jednu polévkovou lžíci, abyste zajistili 100 % denní potřeby tohoto vitamínu! Bobule goji jsou také dobrým zdrojem vitamínu C a železa. Obsahují také zeaxanthin (antioxidant patřící mezi karotenoidy), který přispívá ke správné funkci zraku.
Bobule Goji se pěstují v Číně. Čerstvé, zralé bobule jsou velmi jemné, takže abyste je mohli sbírat, rozprostřete pod strom látku a poté ji protřepejte. Nechte je uschnout na slunci. Nejkvalitnější plody mají tmavě červenou barvu, což dokazuje nepřítomnost barviv a sulfátů.
Zdravotní vlastnosti:
Zabraňují rakovině a inhibují stárnutí
Goji bobule se vyznačují nejen velmi vysokou antioxidační kapacitou na stupnici ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ale také unikátním složením antioxidantů a polysacharidů, které přispívají ke zpomalení procesu stárnutí a vykazují schopnost inhibovat rozvoj různých typů zhoubných nádorů (např. rakovina děložního čípku, prostaty nebo tlustého střeva), což bylo prokázáno laboratorními testy a studiemi na zvířatech.
Stimulují imunitu
Laboratorní studie na bobulích goji se zaměřují na polysacharidy a jejich deriváty, které obsahují. Tyto látky opakovaně prokázaly nejen protirakovinné, ale i imunostimulační účinky. Ukazuje se, že aktivují buňky imunitního systému, stimulují jejich množení a také zlepšují jejich obranné funkce, například zvyšují produkci cytokinů makrofágy.
Mohou být dobrou podporou při léčbě diabetu 2. typu
Byla provedena klinická studie u lidí s diabetem 2. typu, ve které pacienti dostávali polysacharidy goji každý den po dobu 30 dnů a během studie a na konci studie byly měřeny jejich parametry související s metabolismem glukózy a lipidů. Došlo k výraznému zlepšení parametrů, tj. snížení hladiny glukózy v krvi a lepší inzulínové odpovědi, stejně jako ke zvýšení hladiny dobrého HDL cholesterolu. Stojí za zmínku, že skupina konzumující polysacharidy bobulí goji vysadila po dobu trvání studie léky snižující hladinu glukózy a hypoglykemický účinek u nich byl silnější než u kontrolní skupiny, která tyto léky užívala.
Ve studiích na zvířatech byl také pozorován pozitivní vliv látek obsažených v bobulích goji na metabolismus glukózy a lipidů, stejně jako na působení inzulínu.
Chrání mozkové buňky před poškozením, zlepšují paměť a inhibují neurodegenerativní procesy
Studie na zvířatech ukazují, že látky v bobulích goji jsou schopny chránit neurony před poškozením souvisejícím s věkem, účinky toxických látek a účinky beta-amyloidu, který způsobuje Alzheimerovu chorobu. Polysacharidy a antioxidanty získané z kakaa zabránily ztrátě paměti u testovaných zvířat a zabránily destrukci neuronů způsobené použitými faktory.
Jiný:
- Existují zprávy, že složky obsažené v bobulích goji zlepšují mužskou plodnost a libido zvýšením testosteronu a zvýšením počtu spermií.
- Chrání játra před toxickými látkami a také chrání vnitřní orgány během radio- a chemoterapie.
- Mají protizánětlivé, antivirové a kardioprotektivní vlastnosti.
JAK POUŽÍVAT
Sušené bobule goji lze jíst přímo nebo přidat do pokrmů, slaných i sladkých.
Někteří lidé mají rádi tvrdou gumovou strukturu goji, ale pokud vám to nechutná, namočte je do vody. V horké vodě během několika okamžiků změknou. Pokud se příliš dlouho namočí, začnou se rozpadat. Po namočení stojí za to pít vodu!
Goji bobule lze přidat do připravených pokrmů, ale pamatujte, že vysoká teplota zničí některé cenné látky (ale ne všechny :)).
Zkuste obohatit kaše, jogurt, rýži, polévku dahl, kari nebo čaj.
Energetická hodnota je 365 kcal / 100 g
Tuky 5 g
Sacharidy 68 g
včetně cukrů 54,62 g
Bílkoviny 12 g
vit. Hodnota 8047 μg (1005 % RDA)
vit. C 48 mg (60 % DDD)
Vápník 190 mg (24 % DDD)
Železo 6,8 mg (49 % DDD)
Kvalita bobulí goji je založena na třech faktorech:
1. Shape
Nejlepší bobule goji jsou velké a ploché, podlouhlého tvaru.
2. Color
Kvalitní přírodní bobule goji mají tmavě červenou barvu. Obvykle mají také bílé tečky na horní straně ovoce.
Pokud má bobule světlý, krvavě červený odstín, znamená to, že mohla být konzervována oxidem siřičitým a/nebo obarvena umělým barvivem. Můžete velmi rychle zkontrolovat, zda nejsou bobule uměle zbarvené - stačí je vložit do vody a sledovat, zda uvolňují barvivo.
3. Smell
Bobule goji konzervované sírou budou mít mírně štiplavý zápach. Nesířené bobule voní velmi jemně a sladce.
Bobule goji nabízené v našem obchodě byly testovány společností Eurofins na obsah pesticidů a oxidu siřičitého.