Kořen zázvoru - Zingiber officinale - 250g celý

AR76187

Složení: Kořen zázvoru - Zingiber officinale - 250g celých
Klasifikace: Byliny

↓ Více informací ↓

na skladě

321 Kč

Více informací

Složení: Kořen zázvoru - Zingiber officinale - 250g celých
Klasifikace: Byliny

Zázvor je jednou z nejstarších pěstovaných rostlin na světě. Pravděpodobně pochází z ostrovů jihovýchodní Asie, tj. Indonésie, Malajsie, Filipín, Brunej a Východní Timor. Tam, před více než 5 000 lety, se začala pěstovat. Z jihovýchodní Asie se zázvor dostal hlouběji na asijský kontinent a dostal se na tichomořské ostrovy až na Havaj. Do Evropy ho přinesli Féničané a do Afriky se dostal v 15. století díky Arabům. Zdravotní vlastnosti zázvoru poprvé popsali Číňané v díle Shennong Bencao Jing z roku 2700 př. n. l. Už tehdy věděli, že zázvor má hřejivý, dezinfekční a analgetický účinek a také stimuluje trávení. Proto ji používali nejen jako koření, ale také jako surovinu pro přípravu nálevů nebo přísad do bylinných směsí. Jeho pozitivní účinky na organismus ocenili i Japonci, hinduisté a Římané.

Zázvor je stále klíčovým kořením v tradiční kuchyni mnoha asijských zemí. Indové ho přidávají do kari, silných omáček a dávají do čočky a do aromatického čaje s mlékem - masala chai. Japonci a Korejci používají zázvor hlavně v čerstvé, kandované nebo nakládané formě. Používají ho do tofu a nudlových pokrmů a přidávají se také do kimchi a dezertů. V Barmě můžeme jíst salát založený na hoblách čerstvého zázvoru v oleji s přídavkem semínek a ořechů. V Thajsku se zázvor a česnek vyrábějí jako pasta, která je základem většiny domácí kuchyně. Indonésané připravují místní nápoj založený na zázvorové šťávě a palmovém cukru, zatímco Malajsijci obvykle přidávají zázvor do polévek. Na Filipínách se ze zázvoru vyrábí tradiční zázvorový čaj zvaný salabat. Číňané také pijí zázvorový čaj a zázvor také přidávají do většiny masových a rybích pokrmů. Vyrábějí také takzvané zázvorové mléko, dezert na bázi mléka, cukru a čerstvé zázvorové šťávy, který mléko rozdělí, aby se dezert dal konzumovat lžičkou.

Zázvor je také tradičním kořením karibské a jamajské kuchyně. V Karibiku je oblíbený šťavnatý nápoj - tedy čaj z květů ibišku, cukru, čerstvého strouhaného zázvoru, hřebíčku, skořice a někdy i rumu. Nápoje s přídavkem zázvoru se na Jamajce také hojně konzumují a přidávají se také do jamajského zázvoru, který je místní specialitou.

Zázvor se do Evropy dostal před mnoha staletími, zde se můžeme setkat i s pokrmy a regionálními produkty, jejichž složení obsahuje kořen zázvoru. Jedním z nejznámějších je perník, který se jako první naučili péct Francouzi, následovali obyvatelé Německa, Polska a Švédska. Velká Británie je zase známá zázvorovým vínem a pivem, stejně jako koláči zvanými parkin, které se od perníku liší svou hustou a vlhkou strukturou. Ve Francii najdeme kantonský zázvorový likér. Perníčky a perníčky se vyrábějí také v mnoha evropských zemích. Jsou oblíbené u obyvatel Polska, Německa, Rakouska, Velké Británie, Nizozemska, Belgie, Dánska a skandinávských zemí.

Zdravotní vlastnosti:
Vlastnosti zázvoru jsou oceňovány již dlouhou dobu. Sušený zázvor nepůsobí tak čerstvě, ale přesto jej lze použít jako diastolický, antibakteriální a hřejivý prostředek, nejlépe ve formě horkého odvaru.

Ájurvédský přístup:
pomáhá při odstraňování přebytečné váty
snižuje kaphu a zvyšuje pittu

APLIKACE
Sušený zázvor voní a chutná trochu jinak a trochu mírněji než čerstvý. Dodává pokrmům charakteristickou chuť a ostrost. Ideální je s chilli, česnekem, kokosem, citronovou trávou, citronem, pomerančem, hřebíčkem, kardamomem a skořicí. Je nedílnou součástí asijské, arabské, karibské a gruzínské kuchyně. Skvěle se hodí do dezertů, zejména do koláčů a koláčů. Je dobré ho přidávat do horké kaše, kávy a čaje pro zlepšení jejich chuti a hřejivých vlastností.

SLOŽENÍ
100% sušený zázvor - celý nebo mletý kořen (Zingiber officinale). Nejvyšší kvalita!

Kontraindikace
Nedoporučuje se ve velkém množství pro osoby se žaludečními a dvanáctníkovými vředy.

CHARAKTERISTIKA ROSTLIN
Rod zázvoru zahrnuje více než 140 druhů a patří do čeledi Zingiberaceae - zázvor. Jeho hlavním zástupcem je zázvor, který tvoří silný, robustní kořen s tenkou, světle hnědou slupkou a světle žlutým, vláknitým vnitřkem. Nad zemí tvoří výhonky s listy dorůstajícími až do výšky 1 m a o něco kratšími květy. Listy jsou dlouhé, podlouhlé a protáhlé. Zázvorové květy jsou klasifikovány jako hřbetní květy, které mají pouze jednu osu symetrie. Shromažďují se v klasech, které před květem připomínají kuželovitý tvar.

Informácie k bylinám

Pro více informací o použití v tradiční přírodní medicíně Vás musíme odkázat na herbáře nebo externí zdroje na Internetu nebo v literatuře. Před použitím se poraďte s herbalistou. Podle aktuálně platného nařízení Evropské komise č.1924/2006 není možné u produktů uvádět žádná nepovolená zdravotní nebo výživová tvrzení, které nebyly schváleny Evropskou komisí nebo Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Zdravotní tvrzení znamená výrok, který naznačuje nebo vyvolává dojem, že se jedná o léčebné účinky na lidský organismus. Tento produkt je uveden na trh v ČR jako rostlinný výtažek a surovina k dalšímu zpracování. Nemá schválené diagnostické ani léčivé účinky a nejedná se o lék. Ukládejte mimo dosah dětí. Uchovejte v chladu, suchu a temnu. Minimální trvanlivost je vyznačena na obalu.

30 dalších produktů ve stejné kategorii: