AR76187
Složení: Kořen zázvoru - Zingiber officinale - 250g celých
Klasifikace: Byliny
na skladě
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Kořen zázvoru - Zingiber officinale - 250g celých
Klasifikace: Byliny
Zázvor je jednou z nejstarších pěstovaných rostlin na světě. Pravděpodobně pochází z ostrovů jihovýchodní Asie, tj. Indonésie, Malajsie, Filipín, Brunej a Východní Timor. Tam, před více než 5 000 lety, se začala pěstovat. Z jihovýchodní Asie se zázvor dostal hlouběji na asijský kontinent a dostal se na tichomořské ostrovy až na Havaj. Do Evropy ho přinesli Féničané a do Afriky se dostal v 15. století díky Arabům. Zdravotní vlastnosti zázvoru poprvé popsali Číňané v díle Shennong Bencao Jing z roku 2700 př. n. l. Už tehdy věděli, že zázvor má hřejivý, dezinfekční a analgetický účinek a také stimuluje trávení. Proto ji používali nejen jako koření, ale také jako surovinu pro přípravu nálevů nebo přísad do bylinných směsí. Jeho pozitivní účinky na organismus ocenili i Japonci, hinduisté a Římané.
Zázvor je stále klíčovým kořením v tradiční kuchyni mnoha asijských zemí. Indové ho přidávají do kari, silných omáček a dávají do čočky a do aromatického čaje s mlékem - masala chai. Japonci a Korejci používají zázvor hlavně v čerstvé, kandované nebo nakládané formě. Používají ho do tofu a nudlových pokrmů a přidávají se také do kimchi a dezertů. V Barmě můžeme jíst salát založený na hoblách čerstvého zázvoru v oleji s přídavkem semínek a ořechů. V Thajsku se zázvor a česnek vyrábějí jako pasta, která je základem většiny domácí kuchyně. Indonésané připravují místní nápoj založený na zázvorové šťávě a palmovém cukru, zatímco Malajsijci obvykle přidávají zázvor do polévek. Na Filipínách se ze zázvoru vyrábí tradiční zázvorový čaj zvaný salabat. Číňané také pijí zázvorový čaj a zázvor také přidávají do většiny masových a rybích pokrmů. Vyrábějí také takzvané zázvorové mléko, dezert na bázi mléka, cukru a čerstvé zázvorové šťávy, který mléko rozdělí, aby se dezert dal konzumovat lžičkou.
Zázvor je také tradičním kořením karibské a jamajské kuchyně. V Karibiku je oblíbený šťavnatý nápoj - tedy čaj z květů ibišku, cukru, čerstvého strouhaného zázvoru, hřebíčku, skořice a někdy i rumu. Nápoje s přídavkem zázvoru se na Jamajce také hojně konzumují a přidávají se také do jamajského zázvoru, který je místní specialitou.
Zázvor se do Evropy dostal před mnoha staletími, zde se můžeme setkat i s pokrmy a regionálními produkty, jejichž složení obsahuje kořen zázvoru. Jedním z nejznámějších je perník, který se jako první naučili péct Francouzi, následovali obyvatelé Německa, Polska a Švédska. Velká Británie je zase známá zázvorovým vínem a pivem, stejně jako koláči zvanými parkin, které se od perníku liší svou hustou a vlhkou strukturou. Ve Francii najdeme kantonský zázvorový likér. Perníčky a perníčky se vyrábějí také v mnoha evropských zemích. Jsou oblíbené u obyvatel Polska, Německa, Rakouska, Velké Británie, Nizozemska, Belgie, Dánska a skandinávských zemí.
Zdravotní vlastnosti:
Vlastnosti zázvoru jsou oceňovány již dlouhou dobu. Sušený zázvor nepůsobí tak čerstvě, ale přesto jej lze použít jako diastolický, antibakteriální a hřejivý prostředek, nejlépe ve formě horkého odvaru.
Ájurvédský přístup:
pomáhá při odstraňování přebytečné váty
snižuje kaphu a zvyšuje pittu
APLIKACE
Sušený zázvor voní a chutná trochu jinak a trochu mírněji než čerstvý. Dodává pokrmům charakteristickou chuť a ostrost. Ideální je s chilli, česnekem, kokosem, citronovou trávou, citronem, pomerančem, hřebíčkem, kardamomem a skořicí. Je nedílnou součástí asijské, arabské, karibské a gruzínské kuchyně. Skvěle se hodí do dezertů, zejména do koláčů a koláčů. Je dobré ho přidávat do horké kaše, kávy a čaje pro zlepšení jejich chuti a hřejivých vlastností.
SLOŽENÍ
100% sušený zázvor - celý nebo mletý kořen (Zingiber officinale). Nejvyšší kvalita!
Kontraindikace
Nedoporučuje se ve velkém množství pro osoby se žaludečními a dvanáctníkovými vředy.
CHARAKTERISTIKA ROSTLIN
Rod zázvoru zahrnuje více než 140 druhů a patří do čeledi Zingiberaceae - zázvor. Jeho hlavním zástupcem je zázvor, který tvoří silný, robustní kořen s tenkou, světle hnědou slupkou a světle žlutým, vláknitým vnitřkem. Nad zemí tvoří výhonky s listy dorůstajícími až do výšky 1 m a o něco kratšími květy. Listy jsou dlouhé, podlouhlé a protáhlé. Zázvorové květy jsou klasifikovány jako hřbetní květy, které mají pouze jednu osu symetrie. Shromažďují se v klasech, které před květem připomínají kuželovitý tvar.