AR73468
Složení: Pomerančový květ - Citrus aurantifolia - 50g
Klasifikace: Bylinný čaj
na skladě
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Pomerančový květ - Citrus aurantifolia - 50g
Klasifikace: Bylinný čaj
Pomerančové květy se získávají z hořkého pomerančovníku Citrus aurantium, který se pěstuje hlavně ve Španělsku a Indii. Sušené okvětní lístky pomerančových květů příjemně voní a mají jemnou, nasládlou chuť. Používají se ve složení sypaných a bylinných čajů, stejně jako pro přípravu samostatného nálevu. Jsou přítomny ve složení švýcarské směsi uklidňujících bylin. Z čerstvých květů se vyrábí voda z pomerančových květů a získávají se éterické oleje, které se používají pro aromaterapii a výrobu parfémů a kosmetiky.
ACTION
Nálev z pomerančových květů má pozitivní vliv na náladu a doporučuje se při stavech zvýšeného nervového napětí.
SLOŽENÍ
Sušené okvětní lístky hořkého pomeranče 100%. Surovina nejvyšší kvality.
>NÁVOD
>Pro přípravu 1 šálku nálevu zalijte 1-2 čajové lžičky květů vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Nálev lze pít teplý i chlazený. Můžete ji obohatit o hřebíček, zrna kardamomu, špetku skořice nebo kousek čerstvého zázvoru.
Vyplatí se kombinovat oranžové lístky s oblíbeným sypaným, bylinkovým nebo ovocným čajem, nebo si z nich vytvořit vlastní vícesložkovou směs.
SPOLUPRÁCE
Relaxační účinek pomerančových květů můžete umocnit přidáním meduňky, mučenky nebo kozlíku lékařského
>CHARAKTERISTIKA ROSTLINY
Hořký pomeranč je vytrvalý keř nebo strom z čeledi Rutaceae. Pochází z jihovýchodní Asie, ale v současné době se pěstuje v mnoha částech světa. Vzniklo křížením pomela a mandarinek. Produkuje mnoho odrůd, ze kterých se získávají plody a květy, a květy poskytují éterické oleje s vůní neroli nebo bergamotu.
Hořké pomerančovníky dorůstají do výšky 10 m. Jejich listy jsou světle zelené a kopinaté Květy jsou bílé nebo mírně nažloutlé. Skládají se z pěti okvětních lístků pokrytých mazovými žlázami. Ve středu květu je velký pestík obklopený mnoha tyčinkami. Listy i květy pomeranče vydávají příjemnou vůni. Oranžové plody jsou klasifikovány jako bobule. Hořké pomeranče jsou obklopeny hustou kůrou a mají nakyslo-hořkou chuť.