AR86457
Složení: List máty klasnaté - Mentha spicata - 100g nasekaných
Klasifikace: Bylinný čaj
na skladě (2-5 ks)
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: List máty klasnaté - Mentha spicata - 100g nasekaných
Klasifikace: Bylinný čaj
Máta zelená (Mentha spicata) pochází ze zemí Egypta, Balkánu a Středomoří. Obsahuje méně mentolu než máta peprná, díky čemuž je chuť jemnější a sladší a má více rostlinné aroma. Máta je známá již tisíce let a je široce používána v kuchyni a medicíně. Dokonce i staří Egypťané, Řekové a Římané používali mátu při bolestech žaludku a zažívacích potížích. Název mincovna pochází z řecké mytologie podle jména nymfy Minthe, kterou Hádes miloval. Hádes ji proměnil v bylinu, aby ji ochránil před hněvem své manželky Persefony. Máta peprná je oblíbenou složkou mátových žvýkaček, zubních past a ústních vod, stejně jako v kosmetice a parfémech. Produkty ze zelené máty mají jemnější chuť a vůni.
Zdraví prospěšné vlastnosti: Mezi nejdůležitější složky bioaktivní máty klasnaté
patří limonen, dihydrokarvon a cineol. Jedná se o látky s antioxidační a protiplísňovou aktivitou. Každý druh máty má pozitivní vliv na trávicí trakt. Účinné látky obsažené v listech podporují játra a stimulují vylučování žluči, což usnadňuje trávení tuků. Složky máty také podporují relaxaci hladkého svalstva trávicího traktu. Po mátě se vyplatí sáhnout v případě bolesti břicha, pálení žáhy, plynatosti a potíží po jídle. Odvar ze zelené máty může mít uklidňující účinek ve stresových situacích, stejně jako v případě bolesti hlavy, krku a svalů.
SLOŽENÍ:
Sušená zelená bylina 100%. Surovina nejvyšší kvality.
>JAK POUŽÍVAT:<br />Pro přípravu mátového odvaru zalijte 1-2 čajové lžičky máty vroucí vodou a nechte 10 minut odstát. Do odvaru můžete podle chuti přidat citron, zázvor nebo lékořici.
Zelená máta je vynikajícím doplňkem bylinných čajů. Zvláště se vyplatí přidat ho do yerby maté a zeleného čaje.
Zelená máta se často používá v italské a francouzské kuchyni. Používá se pro sezónní mladé brambory, rajčata, mrkev a zelený hrášek, stejně jako do dezertů a nápojů. Dodává osvěžující chuť salátům a jogurtovým omáčkám. Hodí se k různým pokrmům ze zeleniny, sýrů, tvarohu a polévek.
SKLADOVÁNÍ:
Máta musí být skladována v těsně uzavřené nádobě mimo dosah světla a vlhkosti.
CHARAKTERISTIKA ROSTLINY
Vyskytuje se v Evropě, Asii a Africe. Jedná se o trvalku, která dosahuje výšky mezi 10 cm a 1 m. Kvete od června do července. Květy jsou malé, bílé, jílovité nebo růžové a shromažďují se v květenstvích na vrcholcích rostlin. Listy máty vyrůstají z podpůrného stonku a mají eliptický tvar. Celá rostlina intenzivně voní.