List máty klasnaté - Mentha spicata - 100g nasekané

AR86457

Složení: List máty klasnaté - Mentha spicata - 100g nasekaných
Klasifikace: Bylinný čaj

↓ Více informací ↓

na skladě (2-5 ks)

179 Kč

Více informací

Složení: List máty klasnaté - Mentha spicata - 100g nasekaných
Klasifikace: Bylinný čaj

Máta zelená (Mentha spicata) pochází ze zemí Egypta, Balkánu a Středomoří. Obsahuje méně mentolu než máta peprná, díky čemuž je chuť jemnější a sladší a má více rostlinné aroma. Máta je známá již tisíce let a je široce používána v kuchyni a medicíně. Dokonce i staří Egypťané, Řekové a Římané používali mátu při bolestech žaludku a zažívacích potížích. Název mincovna pochází z řecké mytologie podle jména nymfy Minthe, kterou Hádes miloval. Hádes ji proměnil v bylinu, aby ji ochránil před hněvem své manželky Persefony. Máta peprná je oblíbenou složkou mátových žvýkaček, zubních past a ústních vod, stejně jako v kosmetice a parfémech. Produkty ze zelené máty mají jemnější chuť a vůni.

Zdraví prospěšné vlastnosti: Mezi nejdůležitější složky bioaktivní máty klasnaté
patří limonen, dihydrokarvon a cineol. Jedná se o látky s antioxidační a protiplísňovou aktivitou. Každý druh máty má pozitivní vliv na trávicí trakt. Účinné látky obsažené v listech podporují játra a stimulují vylučování žluči, což usnadňuje trávení tuků. Složky máty také podporují relaxaci hladkého svalstva trávicího traktu. Po mátě se vyplatí sáhnout v případě bolesti břicha, pálení žáhy, plynatosti a potíží po jídle. Odvar ze zelené máty může mít uklidňující účinek ve stresových situacích, stejně jako v případě bolesti hlavy, krku a svalů.

SLOŽENÍ:
Sušená zelená bylina 100%. Surovina nejvyšší kvality.

>JAK POUŽÍVAT:<br />Pro přípravu mátového odvaru zalijte 1-2 čajové lžičky máty vroucí vodou a nechte 10 minut odstát. Do odvaru můžete podle chuti přidat citron, zázvor nebo lékořici.
Zelená máta je vynikajícím doplňkem bylinných čajů. Zvláště se vyplatí přidat ho do yerby maté a zeleného čaje.
Zelená máta se často používá v italské a francouzské kuchyni. Používá se pro sezónní mladé brambory, rajčata, mrkev a zelený hrášek, stejně jako do dezertů a nápojů. Dodává osvěžující chuť salátům a jogurtovým omáčkám. Hodí se k různým pokrmům ze zeleniny, sýrů, tvarohu a polévek.

SKLADOVÁNÍ:
Máta musí být skladována v těsně uzavřené nádobě mimo dosah světla a vlhkosti.

CHARAKTERISTIKA ROSTLINY
Vyskytuje se v Evropě, Asii a Africe. Jedná se o trvalku, která dosahuje výšky mezi 10 cm a 1 m. Kvete od června do července. Květy jsou malé, bílé, jílovité nebo růžové a shromažďují se v květenstvích na vrcholcích rostlin. Listy máty vyrůstají z podpůrného stonku a mají eliptický tvar. Celá rostlina intenzivně voní.

Informácie k bylinám

Pro více informací o použití v tradiční přírodní medicíně Vás musíme odkázat na herbáře nebo externí zdroje na Internetu nebo v literatuře. Před použitím se poraďte s herbalistou. Podle aktuálně platného nařízení Evropské komise č.1924/2006 není možné u produktů uvádět žádná nepovolená zdravotní nebo výživová tvrzení, které nebyly schváleny Evropskou komisí nebo Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Zdravotní tvrzení znamená výrok, který naznačuje nebo vyvolává dojem, že se jedná o léčebné účinky na lidský organismus. Tento produkt je uveden na trh v ČR jako rostlinný výtažek a surovina k dalšímu zpracování. Nemá schválené diagnostické ani léčivé účinky a nejedná se o lék. Ukládejte mimo dosah dětí. Uchovejte v chladu, suchu a temnu. Minimální trvanlivost je vyznačena na obalu.

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

16 dalších produktů ve stejné kategorii: