AR76739
Složení: Bílá quinoa (Quinoa) - Chenopodium quinoa - 500g
Klasifikace: Ořechy a semena
na skladě
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
Složení: Bílá quinoa (Quinoa) - Chenopodium quinoa - 500g
Klasifikace: Ořechy a semena
Quinoa je obilovina pěstovaná v peruánských Andách. Nejběžnější zrno je bílé, méně časté je červené a černé. Quinoa je skvělým zdrojem energie a živin. Poskytuje dlouhodobou sytost a je cenným zdrojem bílkovin ve veganské stravě.
Mohou konzumovat lidé s alergií na lepek.
100 g zrna obsahuje 368 kcal
14 g bílkovin,
1 g tuku
64 g sacharidů
SLOŽENÍ
Quinoa vyniká vysokým obsahem bílkovin s cenným obsahem bílkovin.100 g quinoy také poskytuje 7 g vlákniny a také významné množství kyseliny listové (46 % DDD*), vitaminu B1 (24 % DDD), B6 (24 % DDD), manganu (102 % DDD), mědi (30 % DDD) a železa (25 % DDD). Quinoa je velmi bohatá na antioxidanty, zejména na kvercetin a kaempferol, což jsou flavonoidy.
Vyznačuje se vysokou nutriční hodnotou.
* RDA - Doporučená denní hodnota doporučený denní příjem.
Glykemický index vařené quinoy je 53, což patří mezi produkty s nízkým GI.
Proto jej mohou konzumovat lidé s cukrovkou, stejně jako s abnormální hladinou glukózy v krvi a úbytkem hmotnosti.
Sacharidy obsažené v quinoa jsou téměř výhradně komplexní sacharidy, díky čemuž je quinoa velmi sytá a dodává energii na dlouhou dobu.
Neobsahuje lepek.
Vlastnosti podpora Zdraví:
Má potenciální protizánětlivé vlastnosti
Protizánětlivé účinky quinoy byly prokázány ve studiích na potkanech. Denní konzumace quinoy způsobila snížení zánětu způsobeného v tukové tkáni a ve stěně trávicího traktu zvířat. Seznam složek s protizánětlivou aktivitou obsažených v Quinoa je velmi dlouhý. Obsahuje fenolové kyseliny, celou skupinu sloučenin patřících k tokoferolům, arabinátům a rhamnogalakturanům, což jsou polysacharidy přítomné v buněčné stěně, a také saponiny.
>JAK POUŽÍVAT
Příprava quinoy je velmi jednoduchá. Nejprve je třeba jej opláchnout pod tekoucí vodou, poté nalít do hrnce a vařit (1 šálek na méně než 2 sklenice vody). Vařte 2 minuty, poté vypněte plyn a nechte nabobtnat (asi 30 minut). Při vaření můžete (ale nemusíte) lehce osolit. Až bude hotové, můžete přidat malé množství másla nebo oleje.