Vitamín C - kyselina L-askorbová - Acidum l-ascorbicum - 100g

AR74179

Složení: Vitamín C - kyselina L-askorbová - Acidum l-askorbicum - 100g
Klasifikace: Vitamíny a minerály

↓ Více informací ↓

na skladě (>5 ks)

192 Kč

Více informací

Složení: Vitamín C - kyselina L-askorbová - Acidum l-askorbicum - 100g
Klasifikace: Vitamíny a minerály


Vitamín C je spojován především s pozitivním vlivem na imunitu, a proto se nejčastěji užívá v obdobích zvýšeného výskytu infekcí. Najdeme ho také téměř ve všech farmaceutických přípravcích určených k léčbě nachlazení a chřipky. Zajímavé však je, že vitamín C užívaný ad hoc nemá vliv na průběh onemocnění - nesnižuje ani nezmírňuje příznaky. Pokud se užívá preventivně, doba trvání nachlazení se zkracuje jen mírně. Stále však stojí za to jej doplnit, protože plní mnoho dalších důležitých funkcí uvedených níže.

Vitamin C, neboli kyselina askorbová, patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě. Naše tělo si ho nedokáže vyrobit ani uložit a jeho přebytek se vylučuje močí, takže není možné se jím předávkovat. Kyselina askorbová je silný přírodní antioxidant a používá se nejen jako doplněk, ale také jako potravinářská přídatná látka pod symbolem E300.

Název kyselina askorbová pochází z kurdějí (latinsky scorbutus), onemocnění dásní, které je důsledkem nedostatku vitaminu C. Byl to velký problém zejména pro námořníky, kteří tráví mnoho dní na lodích, a také pro lidi žijící v chladných severských oblastech, kde je omezený přístup k čerstvému ovoci a zelenině. V dnešní době je toto onemocnění spíše zapomenuto, ale v minulosti se dlouho hledala jeho příčina. Její příznaky byly popsány již ve starověku, ale až ve středověku ovlivnila jídelníček. V devatenáctém století začali mít angličtí námořníci povinnou zásobu citronů na dlouhé plavby, což pomohlo předcházet nemoci. Ve dvacátém století se však objevil vitamín C, který byl tehdy spojován s kurdějemi. Maďarský biochemik Albert Szent-Györgyi jej nejprve izoloval z koření, za což získal Nobelovu cenu.

Je velmi citlivý na zvýšené teploty - při vaření zeleniny a dalších produktů obsahujících vitamín C ztrácejí asi 75%. Totéž se děje s džusy, které kupujeme v obchodě. Jsou pasterizovány, aby zabíjely mikroorganismy a prodloužily trvanlivost, čímž ztrácejí většinu svého vitamínu C a dalších vitamínů. Kyslík a světlo také rychle ničí vitamín C. Je nejméně odolný ze všech vitamínů vůči vnějším faktorům.


Zdravotní vlastnosti

Je to silný antioxidant: pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem
Podporuje správné fungování imunitního systému
Podílí se na tvorbě kolagenu a má tak pozitivní vliv na strukturu cév, kůže, kostí a chrupavek, stejně jako na zuby a dásně.
Podporuje správnou funkci nervového systému
Má pozitivní vliv na náladu a kognitivní funkce
Snižuje únavu
Zlepšuje vstřebávání železa
Přispívá k udržení normálního energetického metabolismu

APLIKACE
Vysoká fyzická aktivita a těžká fyzická práce
Kouření a pravidelná konzumace alkoholu - alkohol a nikotin urychlují vylučování vitamínu C.
Denní stres
Stárnutí
Pro těhotné a kojící ženy
Pro kojence krmené umělým mlékem
Pro lidi s anémií zlepšují vstřebávání železa
Profylakticky u zdravých lidí

SLOŽENÍ
100% kyselina L-askorbová - aktivní a biologicky vstřebatelná forma.
Získáváno biotechnologickými metodami z rostlin.

Způsob použití:
Doporučená denní dávka je 200-1,000 mg / den.
Odměřená dávka prášku by měla být rozpuštěna ve vodě při pokojové teplotě a vypita. Nepijte s horkým jídlem nebo nápoji. Kyselina askorbová se dobře vstřebává.

Těhotné a kojící ženy mohou užívat kyselinu askorbovou podle výše uvedených doporučení. V mnoha studiích u těhotných žen byla použita dávka 1 000 mg denně.
Doplněk stravy. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Doplňky stravy nemohou nahradit pestrou stravu a zdravý životní styl.

Kontraindikace:
Urolitiáza, reflux, pálení žáhy, žaludeční a dvanácterníkové vředy, přecitlivělost na produkty.

Upozornění:
K předávkování vitamínem C nedochází, protože jeho nadbytek se vylučuje močí. Vysoké dávky kyseliny askorbové však mohou dráždit žaludek a způsobit průjem.

Pokud máte citlivý trávicí trakt, máte pálení žáhy, reflux nebo vředy, zvolte askorbát sodný.

Nejvyšší tolerovaná úroveň příjmu vitaminu C je 2 g.
Suplementace vysokými dávkami vitaminu C může zkreslit výsledky laboratorních testů krve, moči a stolice, proto by měla být přerušena na několik dní před zahájením testu.

SkladováníVýrobek by měl být skladován v uzavřených nádobách na chladném a tmavém místě. Není nutné chlazení.

Informácie k bylinám

Pro více informací o použití v tradiční přírodní medicíně Vás musíme odkázat na herbáře nebo externí zdroje na Internetu nebo v literatuře. Před použitím se poraďte s herbalistou. Podle aktuálně platného nařízení Evropské komise č.1924/2006 není možné u produktů uvádět žádná nepovolená zdravotní nebo výživová tvrzení, které nebyly schváleny Evropskou komisí nebo Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Zdravotní tvrzení znamená výrok, který naznačuje nebo vyvolává dojem, že se jedná o léčebné účinky na lidský organismus. Tento produkt je uveden na trh v ČR jako rostlinný výtažek a surovina k dalšímu zpracování. Nemá schválené diagnostické ani léčivé účinky a nejedná se o lék. Ukládejte mimo dosah dětí. Uchovejte v chladu, suchu a temnu. Minimální trvanlivost je vyznačena na obalu.

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

30 dalších produktů ve stejné kategorii: