Černý pepř - Fructus Piperis nigri - 100g celý

AR76665

Složení: Černý pepř - Fructus Piperis nigri - 100g celých
Klasifikace: Koření

↓ Více informací ↓

na skladě (>5 ks)

166 Kč

Více informací

Složení: Černý pepř - Fructus Piperis nigri - 100g celých
Klasifikace: Koření

Černý pepř (Piper nigrum) je nazýván králem pepře. První záznamy o něm pocházejí z Indie a jsou staré 4000 let. V Evropě bylo koření nejdůležitější komoditou ve středověkém obchodu s kořením. Používala se jako platidlo - peníze a byla považována za stejně cennou jako zlato, proto si ji po dlouhou dobu mohli dovolit pouze panovníci a bohatá šlechta. Teprve po objevení námořní cesty do Indie se stala populárnější. Zajímavé je, že v klášterech byla konzumace koření zakázána, protože bylo považováno za afrodiziakum.

Černý pepř se vyrábí ze zelených, nezralých plodů rostliny Piper nigrum, které se začínají mírně červenat (ve zralosti jsou červené). Sklizené plody se suší na slunci, dokud jejich povrch neztmavne.

Zdravotní vlastnosti:
Černý pepř má příznivý vliv na fungování trávicího systému, stimuluje střevní peristaltiku a vylučování trávicích šťáv. Podporuje imunitní systém a pomáhá likvidovat škodlivé bakterie a plísně. Zlepšuje krevní oběh a má silný antioxidační účinek.

SLOŽENÍ
Sušený černý pepř - zrnitý nebo 100% mletý. Nejkvalitnější surovina!
Bioaktivní látky obsažené v černém pepři jsou éterické oleje, alkaloidy, z nichž nejdůležitější je piperin, a flavonoidy, včetně kaempferolu a kvercetinu.

JAK POUŽÍVAT?
Koření má velmi bohatou vůni a ostrou chuť. Je to koření tak univerzální, že se hodí téměř ke každému pokrmu. Někdy se přidává již v malém množství do čokolády a dezertů.
Pokrm je nejlepší na konci vaření dochutit mletým pepřem, aby neztratil chuť, zatímco na začátek by se měly přidat celé kuličky.
Kuličky černého pepře jsou povinnou součástí polévek. Mletý černý pepř se hodí ke všem druhům masa, ryb a drůbeže. Vyplatí se jím dochutit vejce, saláty a čerstvou zeleninu. Může být přidán k vaření zeleniny, rýže, krup a luštěnin.
Celé koření si zachovává plnou chuť a vůni nejdéle, proto je nejlepší je rozemlít těsně před použitím. Celý i mletý černý pepř by měl být skladován v těsně uzavřené nádobě mimo dosah světla a vlhkosti.

VLASTNOSTI ROSTLIN
Pepř je vytrvalá popínavá rostlina z čeledi pepřovníků. Pochází z Indie a pěstuje se na plantážích v tropickém podnebí. Její výška dosahuje 15 m. Listy jsou tmavě zelené a kopinaté nebo srdčité. Květy jsou bílé a malé, shromážděné v dlouhých svěšených květenstvích. Plody pepře jsou malé, kulaté bobule o velikosti několika milimetrů, které tvoří hrudkovité hlavičky semen. Stejná rostlina produkuje černý, červený, bílý a zelený pepř. Sklízejí se v různých fázích zralosti a podrobují se různým metodám zpracování.

Informácie k bylinám

Pro více informací o použití v tradiční přírodní medicíně Vás musíme odkázat na herbáře nebo externí zdroje na Internetu nebo v literatuře. Před použitím se poraďte s herbalistou. Podle aktuálně platného nařízení Evropské komise č.1924/2006 není možné u produktů uvádět žádná nepovolená zdravotní nebo výživová tvrzení, které nebyly schváleny Evropskou komisí nebo Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Zdravotní tvrzení znamená výrok, který naznačuje nebo vyvolává dojem, že se jedná o léčebné účinky na lidský organismus. Tento produkt je uveden na trh v ČR jako rostlinný výtažek a surovina k dalšímu zpracování. Nemá schválené diagnostické ani léčivé účinky a nejedná se o lék. Ukládejte mimo dosah dětí. Uchovejte v chladu, suchu a temnu. Minimální trvanlivost je vyznačena na obalu.

30 dalších produktů ve stejné kategorii: